Nois ballant Imatge 1 Imatge 2 Imatge 3 Imatge 4 Imatge 5
Inici / Festes i elements festius catalogats o declarats / Altres festes / Festa de l'Aigua d'Almacelles

Festa de l'Aigua d'Almacelles

Orígens. Història de la festa

Amb la Festa de l’Aigua d’Almacelles es commemora la posada en funcionament del canal d’Aragó i Catalunya i, amb aquest, l’arribada de l’aigua al municipi, el dos de març de 1910. Un fet i una data que va marcar la població, contribuint a la transformació agrícola i econòmica del terme municipal.

La primera Festa de l’Aigua es va celebrar el 19 d’octubre de 1913, un cop finalitzada la collita. El motiu era celebrar que les finques del terme havien passat de ser de secà a regadiu. Els organitzadors van ser els propietaris d’una finca de Sucs i els actes van consistir en una missa de campanya, un dinar de germanor i una sessió de ball a càrrec d’una orquestrina dels voltants.

Fins a l’any 1925 la festa no es va tornar a celebrar, i aquest cop seria el dos de març coincidint amb la data de l’arribada de l’aigua a Almacelles. En la mateixa data s’aprofità per celebrar també la Festa de l’Arbre, que es venia celebrant al mes de maig. Aquestes primeres festes de l’aigua seran celebracions molt vinculades al món educatiu. En totes es farà la plantada d’arbres en places i indrets del poble, una concentració de tots els alumnes del poble a la plaça de la Vila on es farà, com a acte principal de la festa, una demostració d’exercicis gimnàstics, a més de curses de bicis, cucanyes i repartiment d’entrepans i caramels.

La festa del 1931 al 1948 deixa de celebrar-se fruit de diferents vicissituds polítiques i socials de l’època. El 1949 es va tornar a celebrar amb l’impuls de la Hermandad Sindical de Labradores y Ganaderos d’Almacelles. Els actes, a partir d’aquell any, van consistir en una missa solemne amb les autoritats municipals i juntes directives de les diferents associacions que després anaven al cafè Olivart. Allí, l’alcalde i la resta de presidents, feien els seus discursos i s’entregaven els premis literaris del concurs escolar. Abans del Dinar del Soci, que cadascú feia a la seva seu social, es projectaven als dos cinemes del poble noticiaris relacionats amb el món agrari i ramader. Aquesta activitat atreia un nombrós públic i es feien passis al matí i a la tarda. A la tarda-vespre, es tornava al Cafè Olivart on una sessió de ball tancava la festa.

L’any 1950, coincidint amb el 40è aniversari de la inauguració del Canal d’Aragó i Catalunya en terres catalanes, s’afegeix a la celebració una petita desfilada d’animals de càrrega i pagesos vestits com a principis del segle XX. A partir del 1952, a la desfilada s’hi afegeixen tractors i maquinària agrícola que també es guarniria. Es va optar per atorgar un premi a la millor carrossa i això encara va atraure més participants i públic de diverses poblacions lleidatanes.

A la dècada de 1950, l’ajuntament d’Almacelles es va començar a involucrar en l’organització de la festa. Nous actes es van anar incorporant a la festa, entre ells, l’exposició d’art en base a productes agrícoles i l’elecció de la Reina de les Festes, que posteriorment serien les pubilles i dames d’honor.

L’any 1961, s’allarguen els actes a més d’un dia, especialment quan el dia dos de març coincidia amb el cap de setmana, i s’inclouen nous actes a la festa, com partits de futbol o cercaviles infantils. El 1962 l’ajuntament compra dos gegants i sis capgrossos per participar a les cercaviles. Del 1962 i fins la dècada de 1980 es va organitzar l’exposició de maquinària agrícola i industrial.

A la dècada de 1960 es comença a aprofitar la Festa de l’Aigua per inaugurar obres i per homenatjar a personalitats locals i foranies. El 1968 es recupera el concurs literari.

Durant el 1972 i 1973 no hi haurà concurs de carrosses. Solament es farà una desfilada de tractors amb pancartes i guarniments relacionats amb la festa. També desapareix la mostra de maquinària agrícola i industrial, el concurs de colles sardanistes i gran part dels actes que s’havien anat consolidant en les anteriors edicions. Solament es manté la cercavila infantil, la missa i el Vi d’Honor a les autoritats, juntament amb els partits de futbol i encontres esportius.

Al llarg dels anys s’ha anat incorporant nous actes al programa, com ara el Concurs Nacional de Colles Sardanistes o el Concurs de Pintura Ràpida “Vila d’Almacelles”; i d’altres que se celebraven han deixat de fer-ho per la conjuntura de la pròpia celebració o l’actualitat del moment, com ara les desfilades de majorettes, curses ciclistes o homenatges a la gent gran del municipi. Una constant de la festa ha estat comptar amb orquestres, grups de teatre i d’animació, i cantants i artistes de reconegut prestigi.

Descripció actual

La Festa de l’Aigua, cada any, commemora el 2 de març, un dels esdeveniments cabdals per al desenvolupament de la vila, l'arribada de l'aigua del canal d'Aragó i Catalunya. En els darrers anys la festa no s’ha limitat a un sol dia, sinó que abasta el cap de setmana més proper al dia 2 de març, fet pel qual s’amplia el nombre d’activitats i d’actes festius.

La festa arrenca amb un repic general de campanes i el llançament d'una traca dolça per anunciar la festa a la plaça del 2 de Març. El primer dia, a la tarda, després de la traca dolça, hi ha una tradicional cercavila amb els capgrossos, gegants i un grup d’animació, segueix l’acte d’entrega del guardó d’”Almacellenc de l’any” amb la presència dels finalistes i autoritats. Després, els primers balls i espectacles de la festa. El dia central de la festa és el dos de març, quan se celebra la Missa Major cantada per la Coral de l’Associació de les Mestresses de Casa d’Almacelles i es fa una ofrena de fruits de la terra a l'església de Nostra Senyora de la Mercè. Sempre es compta amb la presència de les autoritats locals, els hereus i pubilles i altres convidats. Durant la missa, que sol ser presidida pel bisbe de Lleida, es recorda l’arribada de l’aigua el 1910 i es fan tot tipus d'agraïments. Al sortir, s’organitza una ballada de sardanes. A la tarda, activitats per a la mainada i el ball de tarda-nit amb música d'orquestra. El cap de setmana es succeeixen diverses activitats esportives (competicions de petanca, tirada de bitlles, futbol, etc.), i culturals (concerts, sessions de cinema, etc.). El diumenge es concentren alguns dels actes més esperats, com l’exhibició de pesca i matinal de pesca a l'embassament de la Llengua Eixuta, el concurs nacional de colles sardanistes o el concurs de pintura ràpida. L’acte més multitudinari, la Desfilada de Carrosses acompanyades per grups d'animació, té lloc el diumenge per la tarda. El 2019 es va celebrar la 64a edició de la desfilada amb una vintena de carrosses locals i foranies, així com el 7è concurs de Comparses, amb acompanyament musical i la presència de bandes de música, grallers, batucaires, grups d’animació i d’altres participants, com poden ser vehicles històrics, vehicles tot terreny, etc. En aquest acte, també hi és convidat un alcalde de la zona de rec del Canal d’Aragó i Catalunya. Sense anar més lluny, en l’edició de 2019 el municipi convidat va ser Binèfar.

A la festa no hi falten espectacles, àpats populars, sessions de ball, concerts, recorreguts de caça, tirada de petanca, tirada de bitlles, partits de futbol, cinema, sardanes, exposicions de pintura, visites gratuïtes al museu, concurs de pintura ràpida, jornades tècniques, etc.

En cada edició de la Festa de l’Aigua s’imprimeix un programa de festes, que es reparteix de manera gratuïta per totes les cases d’Almacelles. En aquest programa, a més d’explicar els actes, horaris i llocs, es dediquen dues pàgines a parlar del municipi convidat. Un municipi sempre de la zona de rec del Canal d’Aragó i Catalunya, un any es tria de la part catalana i l’any següent de la banda aragonesa. L’alcalde d’aquest municipi, normalment, també assisteix a la Missa Major i forma part de les autoritats que presideixen la Desfilada de Carrosses.

L’any en què el dos de març coincideix amb el Carnestoltes, els actes propis d’aquesta festivitat s’emmarquen dins el programa de la Festa de l’Aigua.

El pubillatge almacellenc té força presència en tots els actes de la Festa de l’Aigua. En alguns, presideixen la comitiva –com en el cas de la cercavila inaugural-; en d’altres, acompanyen les autoritats i reparteixen premis i trofeus.

Elements d’interès

Desfilada de carrosses
Durant els primers anys, les desfilades de tractors, iniciades a la dècada de 1950, es reunien al llarg del carrer Major, un cop acabada la missa. Aquestes tenien tant d’èxit i congregaven tanta gent que, molts participants van anar afegint petits ornaments i cartells al·lusius als seus tractors o maquinària participant. El 1956 es va celebrar el primer concurs de carrosses on s’entregaren quatre trofeus. L’any 1955, en el precedent directe del primer concurs de carrosses, a la corrua de tractors i maquinària agrícola, s’hi va afegir un remolc guarnit per part de l’empresa de distribució de begudes carbòniques dels Sr. Francesc Gassó, que va ser tot un èxit, motivant organitzar un concurs de remolcs guarnits l’any següent. El Sr. Francesc Gassó, terrassenc establert a Almacelles, va contribuir a consolidar i promocionar el concurs i la desfilada de carrosses. El 1958 el NO-DO van enregistrar imatges de la desfilada, fet que va suposar una gran projecció a nivell espanyol. En anys posteriors, el concurs de carrosses va ser patrocinat per cases com Pepsi-Cola, Banco Hispano-Americano, Ribes Tractores y Maquinaria Agrícola, Westinghouse, Hostal Roca, etc. En algunes edicions, la desfilada de carrosses s’havia fet juntament amb el concurs d’habilitat tractorista i un concurs infantil de trànsit. Durant els anys 1972 i 1973 solament es va fer una desfilada de tractors amb pancartes i guarniments relacionats amb la festa, però no es va celebrar el concurs. El 1983 es fa un intent de recuperar la desfilada, però no seria fins el 1985 que es recupera definitivament i des de l’aleshores fins a l’actualitat s’ha anat celebrant de manera ininterrompuda.

El 1996 es va canviar el recorregut de la desfilada de carrosses, passant de fer-se del carrer Major a la Rambla de Catalunya. Des d’aleshores, i donat la major visibilitat i comoditat per al nombrós públic assistent, es va fixar el recorregut de les carrosses per les rambles d’Almacelles com a definitiu (Rambla de Catalunya i de la Generalitat), establint-se la tribuna presidencial davant mateix de la Sala Polivalent.

Actualment, hi participen una vintena de carrosses i una dotzena de comparses. Les carrosses provenen, majoritàriament dels pobles de l’entorn d’Almacelles: Lleida, Tamarit, Albelda, Alguaire, Alfarràs, Almenar, Alcarràs, El Torricó i Almacelles. La temàtica és lliure, tot i que les carrosses participants d’Almacelles entren en un concurs i, un dels elements que es valora més, és la relació de la decoració de la carrossa amb l’aigua. A més, de les carrosses, també hi ha un concurs de comparses. En aquest darrer grup es puntua la música, el vestuari, la coordinació, etc. A més de les carrosses i de les comparses, també hi participen grups musicals, d’animació, grallers, batucaires i altres elements d’interès, com ara vehicles històrics, tot terreny, entre d’altres. Les pubilles solen participar de la Desfilada, bé passejant-se sobre una carrossa local, o bé presidint la comitiva i ocupant la tribuna d’autoritats.

Espais de celebració

Els principals indrets escollits per dur a terme els actes de la Festa de l’Aigua són: la plaça del 2 de Març, plaça de la Vila, carrer Major, partida de l’Era del Comte, les Rambles, l’església parroquial de la Mercè d’Almacelles, la Sala Polivalent, l’Auditori del Centre Cultural, el propi Centre Cultural d’Almacelles “El Casal”, el Museu d’Arquitectura i Urbanisme Josep Mas Dordal d’Almacelles, les pistes de petanca de la Llar del Jubilat, el Pavelló Poliesportiu i el Camp d’Esports Municipal.

Organitzadors

La festa és organitzada per l’ajuntament d’Almacelles, molt especialment a través de la regidoria de Cultura, que és la més implicada en l’organització de la Festa de l’Aigua. A més, de manera més puntual, també hi ha associacions o entitats que organitzen algun acte, especialment les esportives.

En data 27 de gener de 1956, es proclama oficialment el dia 2 de març de cada any com el “Dia de la Cooperativa”. La Cooperativa del Camp d’Almacelles va ser l’organitzadora de la festa fins el 1963, moment en que l’ajuntament passa a assumir l’organització de la majoria dels actes.

L’any 2000 es creà l’Associació Pro 2 de Març com a Dia Internacional de l’Aigua, que va fer un seguit d’actes reivindicatius durant una colla d’anys, a fi de demanar que el Dia Internacional de l’Aigua, canviés el 22 de març pel 2 de març, en record de la festivitat almacellenca. Aquesta entitat ja dissolta no va ser-ne organitzadora.

Fonts de consulta

• Lalana, Oscar. Història de la Festa de l’Aigua d’Almacelles 1910-2004. Ajuntament d’Almacelles. Almacelles: 2004
• Lalana, Oscar. Almacelles 1910-2010. Cent anys en la vida d’un poble. Ajuntament d’Almacelles. Almacelles, 2010.
• Programes de la festa dels anys 2013 al 2018.
• Informacions facilitades per l’ajuntament d’Almacelles.

Galeria d'imatge Festa de l'Aigua d'Almacelles

Desfilada d'animals i carruatges en la Festa de l'Aigua de 1958

Desfilada de Carrosses 1985

Desfilada de Carrosses en la Festa de l'Aigua de 1968

Desfilada de Carrosses. Festa de l'Aigua 1968

Desfilada de Carrosses.Festa de l'Aigua de 1958

Dia del Soci de la Cooperativa. Festa de l'Aigua 1970

Festa de l'Aigua. Cucanyes a la plaça, 1925

Concurs de Pintura Ràpida de la Festa de l'Aigua

Avís legal | Accessibilitat | Sobre gencat | © Generalitat de Catalunya