Nois ballant Imatge 1 Imatge 2 Imatge 3 Imatge 4 Imatge 5
Inici / Festes i elements festius catalogats o declarats / Altres festes / Festa de les Cassoles de Tros de Juneda

Festa de les Cassoles de Tros de Juneda

La Festa de les Cassoles de Tros és una festa d’origen popular que avui dia encara conserva aquest tret; molt lligada al territori i a la realitat social del municipi on hi participen activament les veïnes i veïns de Juneda. Cada any, aplega molts participants, famílies i colles d’amics al voltant d’un foc a terra per a cuinar una cassola de tros que degustaran a posteriori.

Orígens. Història de la festa
L’any 1979, un grup de joves de l’Associació Cultural Fonoll de Juneda va decidir organitzar una festa en la qual hi pogués participar tota la població, aquesta associació estava formada per un grup de persones compromeses amb el poble, la cultura i el país.

La idea era celebrar una festa hereva de la història i habituds del territori, de quan els pagesos anaven a treballar al tros i s’hi estaven moltes hores. Era costum que s’enduguessin provisions de casa per dinar i amb el que arreplegaven del camp cuinaven una cassola per poder alimentar-se. Amb els anys aquest costum va desaparèixer, ja que llavors, gràcies als vehicles a motor, els pagesos podien anar a dinar a casa, tanmateix l’àpat es continuava cuinant a les llars del poble.

Per engegar la celebració es va constituir una comissió organitzadora que s’encarregà de muntar una festa en homenatge a aquesta tradició desapareguda i van establir-la per la “segona pasqua”, d’aquesta manera es podien assegurar bona temperatura per fer-ho a l’aire lliure. La primera edició va tenir lloc el 3 de juny de 1979 i hi participaren 36 colles, amb un total de 200 persones, un èxit per tractar-se de la primera. A partir del 2018, per no variar la data en motiu de la segona pasqua, s’estableix que la festa de les Cassoles de Tros tindrà lloc el primer diumenge de juny

Descripció actual i elements
La festa gira al voltant de la Cassola de tros, i la preparació que cada colla participant elabora. Malgrat ser un concurs on un jurat decideix quina és la millor cassola, el motiu de participar-hi és poder passar una diada festiva amb família i amics. A la Banqueta del Canal, s’habiliten parcel·les per a cada grup, i a cada espai es fa un foc a terra per a cuinar-hi el plat. El concurs té lloc el diumenge ben d’hora per a donar temps a tothom d’elaborar la cassola. Cap el migdia, es recull una mostra de cada per als membres del jurat, qui en fa la valoració, i les colles, amb les seves cassoles s’instal·len a les taules i cadires que han preparat per menjar. A la tarda es donen a conèixer les valoracions del jurat i es reparteixen els premis als millors cassolaires.

Actualment hi ha dues categories de premis, la juvenil (d’edats compreses entre els 12 i els 17 anys) i la d’adults amb 3 sub-premis, el Cullerot d’Or, el Cullerot de Plata i el Cullerot de Bronze.

Si bé el concurs de cassoles és l’acte principal i té lloc el diumenge, ja fa anys que s’hi han anat afegint altres activitats que complementen la festa. El divendres té lloc un acte cultural o gastronòmic, com un tast de vins a la carpa de les Cassoles, el dissabte es fan activitats infantils, actes gastronòmics, i la cursa de les Cassoles, que l’any 2018 va arribar a la 5a edició i va aplegar 300 corredors, al vespre, a la carpa es celebra un sopar popular i seguidament un ball o concert a les piscines. El diumenge, abans no comenci el concurs té lloc una cercavila pel poble a càrrec de la banda del Molí Vell, una manera d’avisar a les junedenques i junedencs que ja és hora d’anar cap a la Banqueta a encendre el foc. Després del concurs i del lliurament de premis a la tarda, es posa punt i final a la festa amb un espectacle a la Carpa.

Un dels elements identificatiu de la festa és el cartell que cada any s’elabora per a promoure-la, i que és el resultat d’un concurs convocat pel consistori, també existeix la categoria infantil, que serveix com a contraportada del llibret que cada any s’edita amb tota la informació sobre la festa, el programa detallat, la recepta de la cassola, els saludes, les bases del concurs, la presentació dels membres del jurat, etc.

La participació al concurs de Cassoles de Tros és nombrós, en la 40a edició es van presentar 95 colles, i es calculen unes 3.000 persones entre assistents i participants. Per als visitants que no participen al concurs, es preparen cassoles de tros, d’aquesta manera adquirint un tiquet ningú es queda sense degustar aquest plat.

Què porta la cassola de tros?
Els principals elements per a elaborar una bona cassola de tros són, en primer lloc, que aquesta estigui feta de fang, que s’utilitzin producte de la zona i de temporada i que es cogui amb un foc a terra. Cal posar-hi: carns, verdures, cansalada, patates, costella de porc, espinacs, llonganissa, pebrot, botifarra negra, albergínia, ceba. Altres ingredients: Alls, vi blanc, cervesa. Ingredients imprescindible: Bitxo, caragols, oli, sal, llorer i timó.

Espais de celebració
Fins l’any 2004, la festa es celebrava a la Plaça de Catalunya, però a partir del 2005 es va traslladar a la Banqueta del canal (Quarta Sèquia del Canal d’Urgell), un passeig arbrat amb plataners, freixes, àlbers i oms. Aquest espai té una gran importància pel que fa al patrimoni natural de Juneda i poblacions veïnes, i anualment s’hi celebren moltes activitats de conservació i millora.

Altres esdeveniments que es celebren en motiu de la festa, tenen lloc en diversos espais com els concerts de música a la piscina municipal, les activitats gastronòmiques i culturals a la Carpa de les Cassoles o les cercaviles pels carrers de Juneda.

Organitzadors
Una comissió és l’encarregada d’organitzar la festa, i sempre compta amb el suport de l’Ajuntament de Juneda, així com la col·laboració d’una trentena d’associacions del municipi, la Diputació de Lleida i alguns empresaris de la comarca.

La nova comissió de la festa existeix des de l’any 2017, quan l’Ajuntament va impulsar-ne la creació, però cal recordar, com s’ha dit al principi d’aquest informe, que els inicis de la festa ja es comptava amb una Comissió formada per joves del poble i que alhora eren socis de la revista Fonoll. Així doncs, aquesta primera comissió es va fundar l’any 1979 i va promoure la festa fins l’any 2008 quan es va dissoldre. Des d’aquell any i fins el 2017, l’Ajuntament de Juneda es va fer càrrec de la festa, però amb l’afany de fer-la créixer i tornar-la al poble, impulsaren la creació d’aquesta nova Comissió, en la qual hi formen part persones de diverses generacions, la qual cosa la fa molt transversal. A part de la implicació de la comissió, la festa compta amb la col·laboració de la 30a d’entitats de Juneda, els empresaris de la comarca i la Diputació de Lleida.

Avís legal | Accessibilitat | Sobre gencat | © Generalitat de Catalunya