El dia del Roser, la festa més emblemàtica de Vallbona d’Anoia, es celebra el dilluns de Pasqua Granada. Els orígens no es coneixen, però els avis del poble ja en parlen com una festa molt antiga. Hi ha referències documentals que apunten que la devoció al Roser a Vallbona és anterior a l’any 1570.
El dilluns, a mig matí es reuneixen a la Plaça de l’Església el Mestre de Cerimònies, els membres de la Comissió de Festes i els músics de la cobla per anar cap a casa de les Administradores. Davant la porta de cadascuna d’elles es fa el traspàs del càrrec, les Administradores sortints entreguen un ciri, conegut com l’estadal, a les Administradores entrants. A continuació la comitiva formada per les quatre Administradores, les dues sortints i les dues entrats, acompanyades dels joves Pabordes, el Mestre de Cerimònies, la comissió de festes i els músics es dirigeixen a l’església per presidir l’Ofici. Després es fa la processó pels carrers del nucli antic amb la imatge de la Mare De Déu del Roser que porten les dues Roseres (les que entren) i altres noies del poble. Acabada la processó, el Mestre de Cerimònies i els músics acompanyen les Administradores a casa seva.
A la tarda es fa el Llevant de Taula amb les Roseres i Pabordes, una col.lecta per les cases de tot el poble, en que també es mulla el cap de la gent amb colònia, en senyal de benedicció. Poc després ja vestits de gala es dirigeixen a la Plaça de l’Església on té lloc el traspàs de càrrecs de Roseres, i seguidament, el Ball de la Garlanda, que ballen quatre parelles (les dues Roseres entrants i les sortints amb els Pabordes). Al vespre la festa continua amb un cafè-concert i el Ball de Nit amb orquestra.
Cada any entren dues Administradores i dues Roseres noves, per torn de veïnatge de les cases del nucli antic, dues cases que durant un any tindran la bacina de la Mare de Déu. Aquestes cases exerceixen el dret de nomenar l’Administradora i la Rosera, normalment és la mestressa de casa la que fa d’Administradora i una filla soltera el de Rosera, però en el cas que no hi hagi qui ho pugui fer, des de la mateixa casa, es demana a altres dones o joves que ocupin el lloc.
El càrrec d’Administradora implica tenir cura de la bacina de la Mare de Déu, que queda dipositada durant tot l’any a la casa que li correspon l’administració, i surt per les col.lectes periòdiques. Les Roseres tenen l’obligació de mantenir l’altar del Roser durant tot l’any del seu servei, i cada diumenge han d’anar a ofici on el capellà beneeix les flors que prèviament han recollit per les cases del poble, alhora que passen la bacina per recollir donatius. Des de finals dels anys setanta, degut a l’engrandiment del poble, s’acordà passar la bacina per mig poble un diumenge i l’altre mig al diumenge següent. La bacina a més de passar-la cada diumenge es passa per les cases on hi ha celebracions familiars, i en el Llevant de Taula del dia del Roser. En cas de què una Rosera no pugui complir un diumenge ha de trobar alguna noia que la substitueixi.
Els Pabordes són els nois joves solters escollits per les Roseres, poden ser de Vallbona o de fora, i els toca acompanyar a les Roseres en el Llevant de Taula i en el Ball de la Garlanda, i al matí acompanyen a les Administradores a l’ofici i processó.
Mestre de cerimònies: és present en tots els actes de la Festa del Roser, vetlla perquè els actes es facin segons el ceremonial convingut i és el responsable dels assaigs del Ball de la Garlanda amb Roseres i Pabordes. Pot comptar amb la col.laboració d’un o dos ajudants.
Elements i objectes destacats: la bacina de la Mare de Déu del Roser per recollir diners, les flors per l’altar del Roser, l’estandal (ciri blanc ornamentat amb anelles blanques i cintes blaves per l’Administradora sortint i cintes roses per l’entrant), les almorratxes (recipients de vidre, amb quatre brocs, que s’omplen d’aigua de colònia i el Paborde deixa caure unes gotes sobre els que fan donatius durant el Llevat de Taula), el ram de roses que el Mestre de Cerimònies entrega a cada una de les Roseres un cop ha finalitzat el Ball (l’entrega del ram es fa des de mitjans dels anys vuitanta (segle XX) i la garlanda: un tortell en forma de corona, foradat del centre, que el Mestre de Cerimònies regala a les Roseres i Administradores.
En quant a la vestimenta, que no és tradicional, cal destacar la mantellina que llueixen les Administradores per anar a l’Ofici i a la Processó, i el vestit de gala de les Roseres pel Ball de la Garlanda que és llarg i lliure de color i forma. Els Pabordes també van molt mudats.
Ball de la Garlanda. L’actual versió del ball és el resultat dels arranjaments, tant a nivell musical com coreogràfic, als anys cinquanta i setanta pel músic Miquel Armengol i Josep M. Castells. Es va preparar un document que recull, a més d’informacions de caire històric, la música i la coreografia per fixar el ball i evitar modificacions. La música, interpretada per una cobla-orquestra, està formada per quatre frases en compàs ternari, les quals es repeteixen, més una corranda final en compàs binari. El ball es creu, que s’havia ballat en altres poblacions del Penedès i l’Anoia, es troben melodies variants en altres balls. Dura uns vint minuts, i és el punt culminant de la festa.
Fins el 1965, la festa l’organitzava la Confraria del Roser, però en desaparèixer, es creà el Consell del Roser, format pel Mestre de Cerimònies, el Regidor de Festes, el rector i dos membres del Consell Parroquial, que junt amb l’ajuntament són els responsables de l’organització.
El programa de la festa comença el divendres i continua el cap de setmana fins el dilluns, s’organitzen tot tipus d’actes com correfoc, cercavila, ballada de sardanes, actuació dels falcons i tabalers de Vallbona, etc i novetats que varien d’un any a l’altre, com inauguracions, exposicions, etc. En el marc de les Festes del Roser, el dissabte, es celebra la Fira de Botiguers i Artesans i la Mostra d’Entitats de Vallbona.
La festa està molt ritualitzada amb un cerimonial molt ben pautat, que el Mestre de Cerimònies s’encarrega de fer complir. És un gran honor arribar a ser Administradora, Rosera, Paborde o Mestre de Cerimònia, un càrrec que dóna molt de prestigi. En el cas de les Roseres suposa molta feina i una gran exigència, ja que cada diumenge durant un any els toca anar a recollir flors, assistir a Ofici i passar la bacina.
http://www.vallbonadanoia.cat/el-municipi/gaudeix-del-poble/festa-del-roser.html