La Festa de la Sal de l’Escala es va començar a celebrar l’any 1997, amb motiu del III Centenari de l’Alfolí de la Sal, l’antic dipòsit reial de la sal i altres mercaderies que arribaven per mar a l’antic port de l’Escala. L’objectiu de la celebració era rememorar els orígens pescadors i saladors del poble d’una manera lúdica i participativa.
La primera Festa de la Sal va formar part d’un calendari de quatre festes commemoratives organitzades per l’Arxiu Municipal de l’Escala amb la col·laboració del Centre d’Estudis Escalencs. La finalitat era celebrar esdeveniments històrics importants de la vila que fomentessin la participació. La primera de les festes va ser la Festa de la Llum, el 1995, que va commemorar el I centenari de l’arribada de l’enllumenat elèctric amb una apagada general de la llum del poble i l’encesa de les antigues làmpades incandescents. El 1996 es va celebrar la Festa de l’Aigua, recordant el II centenari de la construcció de l’antiga font i safareig públic situats a l’entrada del poble, amb una rentada de roba a l’antic safareig. El 1997, es va organitzar la Festa de la Sal, pels motius abans explicats, amb una mostra d’oficis mariners i l’arribada del vaixell de la sal. Finalment, el 1998, va tenir lloc la Festa del Foc, que commemorava el IV centenari de la torre de Montgó, amb una acampada de pescadors i un atac de pirateria.
Aquestes festes van ser fruit del treball de recuperació de la història local que es portava a terme des de l’arxiu municipal, des d’on es feia una recopilació de memòria oral, a partir d’entrevistes a la gent més gran del municipi. Així es va aconseguir material inèdit i alhora es va fomentar la implicació i la participació en la recuperació i valorització del patrimoni material i immaterial de l’Escala.
L’organització va a càrrec d’una comissió formada per representants del Museu de l’Anxova i de la Sal, de l’Arxiu Històric, del Centre d’Estudis Escalencs i de l’Ajuntament. Compta, també, amb la col·laboració de veïns i diverses entitats del municipi, com l’associació Vela Llatina de l’Escala, el Cor Indika i l’esbart La Farandola entre d’altres.
El primer acte té lloc el divendres a la tarda, al local social, amb una actuació musical del Cor Indika de l’Escala.
El dissabte al matí hi ha jornada de portes obertes al Museu de l’Anxova i de la Sal, visites guiades a l’antiga casa de pescadors can Cinto Xuà i tallers d’oficis artesans i de danses tradicionals a la Riba Nova. A la platja, des de fa quatre anys es fa un esmorzar, amb plats mariners, amenitzat amb havaneres i cançons de taverna.
La festa pròpiament té lloc el dissabte a la tarda-vespre i s’estructura en diverses parts. Els actes centrals comencen a les 17h a la platja de l’antic port amb el so de corns marins i el lliurament de les plaques d’homenatge a dues persones grans participants a la festa. Tot seguit comença la mostra d’antics oficis mariners. Es poden veure fins a vint-i-cinc escenes que tenen en comú l’activitat marinera de l’Escala, oficis i activitats d’abans que es mostren i s’expliquen al públic. Tots els participants de la mostra, unes dues-centes persones, van vestits d’època. Les escenes que es poden veure són la sortida de les barques de sardinals, les venedores de fruits secs, la taverna i el joc de la botifarra, desmallar el peix, anar a fer tenda, cuinar el suquet de peix, l’encant o subhasta del peix, les peixateres, els jocs de mainada, el mestre d’aixa i el calafat, el barriler, el so dels corns marins, l’avarada de les barques amb els esquenapelats, estendre i plegar el sardinal, el nansaire, el cisteller, enllestir palangres, tirar el rall, les esganyadores d’anxova, sardines passades pel brou, les remendadores de xarxa, les puntaires, les cosidores i els descarregadors de sal.
A les 18h té lloc l’arribada dels vaixells de la sal, el pailebot Santa Eulàlia del Museu Marítim de Barcelona i la barca de mitjana Rafael del Museu de la Pesca de Palamós. La seva arribada s’avisa amb el so de corns marins, que és contestat des dels vaixells.
A les 19h, a la Riba Nova, hi ha la lectura d’un poema o cançó, cada any diferent, en relació a la sal o creat expressament per a la festa. A continuació, des de l’any 2004, el grup de danses convidat fa l’ofrena de sal del seu país, com a símbol d’amistat, en el pebeter, que durant tot l’any es guarda en el Museu de l’Anxova i de la Sal i, que conté la sal barrejada de tots els pobles i països que han estat convidats. Seguidament es ballen danses tradicionals, a càrrec del grup convidat, l’esbart la Farandola de l’Escala i el grup infantil.
Un altre dels moments principals de la festa és a les 21h, quan s’apaguen els llums de la platja, i arriben les barques amb les veles il·luminades per recordar com encenien els fanals de la barca quan hi havia una bona pesca.
Els actes continuen amb el sopar popular i cremat. Des de l’any 2005, a la Riba Vella, es fa la trobada de cançons vora mar, seguida del ball final, a la Riba Nova, amb un grup de música tradicional.
El diumenge, l’endemà de la festa, la barca Rafael, del Museu de la Pesca de Palamós, organitza rutes en barca fins a la cova de la Sal.
http://museudelanxovaidelasal.blogspot.com.es/p/la-festa-de-la-sal.html