Fins la dècada dels setanta la població va celebrar la festivitat de Sant Antoni Abat amb la benedicció dels animals i una desfilada entorn a l’Església organitzada pels quintos, era el moment de lluir els animals i de rivalitzar per veure qui tenia els millors i més guarnits. La festa es deixa de celebrar amb l’arribada de la maquinària agrícola i la progressiva desaparició de les bèsties de càrrega.
L’any 1984 es va recuperar de nou, aleshores un grup de joves del poble, entusiastes dels cavalls, van decidir organitzar una desfilada de carros i carruatges pel poble. Els dos primers anys es va fer com s’havia fet abans, amb la desfilada i la benedicció. Va ser a partir de la tercera edició que es van anar afegint noves activitats vinculades al món del cavall.
Els quatre primers anys, l’organització va anar a càrrec d’una comissió organitzadora, i el 1987 es creà la Societat de Sant Antoni Abat, des d’aleshores la responsable de l’organització dels Tres Tombs.
Durant les primeres edicions es celebrava el diumenge següent a Sant Antoni Abat (gener). A la dècada dels noranta, moment en que es va establir un calendari conjunt pels Tres Tombs de diversos municipis catalans, es va passar al segon diumenge després de Pasqua.
El 1996 es va iniciar la Fira Medieval que, durant el dissabte i diumenge, omple de parades el centre del poble. En els últims anys s’ha anat especialitzant en productes artesanals i de proximitat i antics oficis.
Des del 1991, també es fa la fira de cavalls creuats i d’equipaments hípics.
Durant tot el cap de setmana s’organitzen diferents actes, que poden variar d’un any a l’altre: com exposicions, concurs fotogràfic, exhibició i carrusel de carros i carruatges d’època, música i ball, grups d’animació pels carrers, tómbola, espectacles (com la representació de la Processó de la Pesta que es va fer del 2008 al 2010), i tot tipus d’activitats relacionades amb el món del cavall i dels carruatges. El programa d’actes comença el divendres a la nit i acaba el diumenge al vespre.
El diumenge a les 12h, al sortir de missa, es fan els Tres Tombs, l’acte central de tot el cap de setmana. Hi participen cavalleries i carruatges vinguts de diferents poblacions de Catalunya, i també els d’Anglesola. Dels del poble cal destacar el carro Garber més gran de Catalunya (construït el 2006), el carruatge que porta la imatge de Sant Antoni Abat amb la bandera de la Societat de Sant Antoni, el carro del Fato i el carruatge de les autoritats on hi van persones convidades. Per megafonia es va explicant la procedència dels participants, anècdotes i informació d’interès. El 2013 hi van participar uns 200 cavalls, 8 carruatges grans i 63 carruatges (de passeig, tartanes, carros d’escala...), a més d’un nombrós públic. Durant els Tres Tombs, després de la primera volta, el rector des d’una tribuna que hi ha al costat de l’Espai del Carro, fa la benedicció dels animals. En aquesta tribuna, que té molt bona visibilitat, també s’hi col.loquen diverses autoritats per poder seguir els Tres Tombs.
El 2012 es va inaugurar l’Espai del Carro (a l’antiga Cambra Agrària) on s’exposen una col.lecció de carros i carruatges, guarniments i eines agrícoles. També al carrer Major, es pot visitar Cal Gassol, una antiga casa pairal de propietat municipal on s’exposen antigues eines i utensilis, donats en bona part pels veïns del poble. Són dos espais molt visitats durant el cap de setmana.
Des dels seus inicis el 1984, els Tres Tombs s’han celebrat ininterrompudament, excepte el 2008 que es van suspendre per pluja. Es compta amb la participació de molts veïns i amb la important col.laboració de l’ajuntament i entitats del poble. El 2007, en la seva 24a edició va acollir la X Trobada de la Federació Catalana dels Tres Tombs, fet que va suposar un important rècord de participació i visitants.
Element d’interès: El Carro del Fato va carregat de productes alimentaris: un pernil, pastes, pa, begudes, fruita, embotits, etc. i també d’animals vius: conills, gallines i algun corder. Alguns són productes donats per comerços i d’altres comprats per la Societat de Sant Antoni. Aquest carro junt amb la mula es sorteja l’endemà dilluns, amb el número premiat per l’ONCE. Els números són venuts durant el cap de setmana pels infants del poble i els diners recollits ajuden a finançar la festa.
Els Tres Tombs d’Anglesola són molt coneguts tant a les comarques lleidatanes com arreu del país, i any rere any atrauen molts visitants i participants; han donat una projecció i reconeixement important al municipi, i han contribuït a la recuperació d’espais, carruatges, carros i eines agrícoles. La festa, com tots els Tres Tombs que es celebren, recorda la gran importància que en el passat va tenir la tracció animal tant per la realització del treball al camp com pel transport de persones i mercaderies. El lluïment dels Tres Tombs d’Anglesola és comparable al d’altres de municipis molt més grans. La festa té alhora una projecció i una dependència enfora molt important, amb un cost econòmic considerable que podria amenaçar la seva continuïtat.
http://www.trestombs.org/tres_tombs.htm