Actes a destacar
Es celebra des del S.XVIII
Processó religiosa en homenatge a Sant Jordi, patró del municipi.
Recorregut urbà, s’inicia a l’església i acaba a l’església on comença Missa Major. L’obra la bandera de la parròquia i seguida per les figures de Sant Jordi matant el drac i la Verge de Montserrat.
Processó amb la música d’orquestra.
El mossèn beneeix el terme a la plaça del carrer Sant Jordi.
Els nens i les nenes porten el vestit tradicional català i acompanyen amb flors a Sant Jordi. Durant la missa major faran una ofrena floral a la figura de Sant Jordi
Documents fixen el seu origen en una romeria des del poble fins a l’ermita de Sant Jordi, a 2 km del poble, i desprès canviada per un recorregut urbà.
Elements d'interès
Surt de l’església situada a la Plaça Major.
Hi assisteix la major part del poble i tots menors de 18 anys.
Va encapçalada pel mossèn.
Està acompanyada per la música de l’orquestra que farà les sardanes i el ball de tarda i nit el mateix dia. (varia cada any, però sempre és una que pugui fer sardanes).
Es treuen de l’església les figures de “Sant Jordi matant el drac” (la porten 4 persones), el Sant Crist crucifixat (vertical) (3 persones), la “Mare de Déu de Montserrat” (la porten 4 persones) i la bandera de la parròquia (3 persones)
Els nens i nenes del poble porten el vestit tradicional de català/catalana i duen flors que donaran en ofrena a Sant Jordi dins l’església, a l’acabar la processó.
Al carrer Sant Jordi, al seu tram final que dona als horts i finques dels pagesos, la processó s’atura i el mossèn fa la benedicció dels camps del terme municipal (4 benediccions: est, oest, sud i nord). És l’únic moment que la processó s’atura.
Arribada a la Plaça Major i entrada a l’església.
Dins l’església els nens/nenes i altra gent fa ofrena de les flors al Sant Jordi, a l’altar major.
Els nens/nenes es queden a les escales de l’altar major.
Sortida de la missa i ballada de sardanes davant de l’església i venda de llibres al mateix lloc.
• Aquesta processó és la substitució d’una romeria que es feia a l’ermita de Sant Jordi, que està documentada a l’arxiu parroquial per les queixes dels bisbes de Lleida perquè s’havia convertit en un acte més festiu laic que religiós. Es va deixar de fer per les guerres i desamortització del segle XIX.
Web: http://www.puigverdlleida.cat
Data celebració: 23 d' abril
Municipi: Puigverd de Lleida
Comarca: SEGRIÀ