Festes Majors
Conjunt de solemnitats amb què una població o un barri celebra la festa anual del seu patró (que no sempre és el titular de la parròquia) o, en algun cas, commemora un fet important de la seva història o tradició.
La Festa Major de La Creu Alta acostuma a tenir actualment una durada d’uns set dies aproximadament. Els dies centrals, on es concentren la major part dels actes, són el cap de setmana. Diumenge és el dia principal: pel matí hi ha repic de campanes, cercavila, Missa Solemne de Festa Major i ballada de gegants, entre altres actes tradicionals, com el dinar popular o la també popular “bicicletada”.
Pasqua de Pentecosta
El document més antic que es conserva del 1740. En els últims trenta anys, la celebració s’amplia en el marc temporal. De l’esquema originari de vigília, dia de sant Pau i l’endemà, actualment els actes festius comencen gairebé una setmana abans. S’han afegit actes com el pregó que es crea el 1996 i posterior correfoc, baixada infantil de balls el diumenge anterior a sant Pau i altres activitats.
Es celebra el 25 de gener (festivitat de Sant Pau).
La Festa Major de l'Ametlla de Merola es celebra, anualment, per Sant Mateu, el cap de setmana més proper al 21 de setembre. És una festa molt participativa que compta amb diversitat d'actes, dels que en destaquen els elements més tradicionals i populars. La colònia industrial de l’Ametlla de Merola ha organitzat al llarg de la seva història diferents celebracions, de les quals en destaca la representació dels Pastorets, la festa major, les caramelles, i també la tradició gegantera, teatral i musical. Aquest llegat és present en la festa major, i en especial en tot el llegat associatiu, tradicional i musical. La festa major es celebra de divendres a dimarts. D'entre tots els actes, cal destacar el Ball de Nans, el Ball de Cascavells, el Ball de Gegants, el Ball del Gegantó Cascavell i la penjada i baixada de la creu al campanar.