El Ball del Sant Crist posa en escena una llegenda local que va adoptar la fórmula teatral del ball parlat, una representació del qual estaria datada probablement a la primera meitat del segle XVIII. Primer la dramatització es feia a l’aire lliure i des del 1972 a l’interior del temple que esdevé, doncs, actualment l’escenari de la celebració.
El ball explica que arran de la fam que patia el poble i tota la comarca, un mercader salomonenc -Josep Nin- va decidir embarcar cap a Alger a la recerca de blat. Mentre feia tractes amb un mercader musulmà –Mahomet-, Nin va descobrir la imatge d'un Crucifix, i va decidir intentar adquirir-lo al comerciant. Davant la negativa inicial de Mahomet, que argumentava que cada divendres turmentava Crist, Nin li oferí la plata que pesés aquella imatge. Acceptada aquesta condició i arribat el moment de pesar-la, el canestró de la balança només acceptava trenta monedes. Mahomet es va sentir enganyat, es va desdir del tracte inicial i es negà a lliurar la imatge. Nin va recórrer a la justícia reial. El governant musulmà manà repetir la operació davant la seva presència, amb el mateix resultat que abans: el Crist pesava només els diners que Judes havia cobrat per la seva delació. Finalment, i no sense alguns entrebancs, el mercader embarcà la imatge i la portà a Salomó.
L’arribada del Sant Crist representarà per als salomonencs un nou aliment espiritual i alhora material; la imatge començà a fer miracles, esdevingué el patró de la vila i va desvetllar una extraordinària devoció que superà els límits locals.
Aquesta representació teatral hagiogràfica alterna les diferents escenes amb peces coreogràfiques, i actualment és l’únic ball parlat religiós que s’executa a l’interior d’un temple.
Declarada Festa Tradicional d’Interès Nacional el 18 de maig de 1999.
http://www.balldelsantcrist.cat