Nois ballant Imatge 1 Imatge 2 Imatge 3 Imatge 4 Imatge 5

La Passió d'Esparreguera

Les primeres versions conservades ens demostren l’existència, en els territoris de llengua catalana, de representacions unitàries de la Passió de Crist, realitzades amb escenografia pròpiament teatral i amb diversos intèrprets, ja a cavall entre els segles XIII i XIV. La Contrarreforma, impulsada per l’església catòlica a partir del Concili de Trento (1545-1563) fa que el drama sacre passi al carrer, on en mans bàsicament dels gremis, les confraries o bé de les comunitats rurals s’estructura en 3 o 4 actes, segons l’ús de l’època.

A partir del segle XVII les representacions experimenten una gran difusió popular i proliferen molts textos diferents, que segueixen més o menys les versions tradicionals. L’autoritat eclesiàstica, però, aconsegueix depurar i unificar les diferents versions popularitzades i així s’arriba al text atribuït a Fra Antoni de Sant Jeroni, publicat a Vic l’any 1773, que en realitat és una mena de recull de les diferents versions existents. Aquest text, és el que es va representar a Esparreguera fins als anys quaranta.

Les primeres notícies de la representació de la Passió a Esparreguera són de primers del segle XVII (1611) on, fins a mitjans del segle XIX, les funcions, abans de tancar-se en teatres, tenien el carrer com a marc natural de representació. A partir d’aquells anys, les representacions passen per diferents espais teatrals públics o privats i tot el drama s’estructura com una obra de teatre clàssica que es representa partida, amb una primera part al matí sobre els tres anys de vida pública de Jesús i una segona part a la tarda amb la passió, mort i resurrecció de Crist.

Durant la post guerra, es comença a plantejar la substitució del text utilitzat fins a les hores, i se’n representen de diferents entre els anys 1944-1951 i 1952-1959. Finalment, el poeta local Ramon Torruella, n’escriu una nova versió que s’estrena l’any 1960 i que és la que es representa actualment, estructurada en dues sessions (quatre actes i fins a 35 quadres).

La Passió d’Esparreguera es representa, amb algunes variacions segons els anys, alguns dissabtes i tots els diumenges i dies festius des de l’inici de la quaresma fins la primera setmana de maig (excepte Diumenge de Rams, Divendres Sant i Dilluns de Pasqua), i és molt més que una celebració teatralitzada de la Passió, Mort i Resurrecció de Nostre Senyor Jesucrist. Es tracta d’un espectacle teatral de gran magnitud, realitzat amb unes condicions tècniques excepcionals i extraordinàriament efectistes, però a més és la posta en escena d’una tradició secular, viscuda d’una manera molt intensa per la gran quantitat d’actors i figurants, tots amateurs, que hi participen, i que comptant els que treballen entre bambolines i els que d’alguna manera hi col•laboren reuneix al voltant de l’organització i representació de la Passió prop de 1000 persones. En molts casos és una tradició transmesa de pares a fills; molts dels actors han començat a participar-hi, de petits, com a figurants, per anar pujant llocs en l’escalafó artístic fins arribar als papers més importants. Altres col•laboradors, potser no han sortit mai a l’escena, però es troben igualment vinculats a aquesta gran festa des dels llocs de responsabilitat tècnica: escenografia, tramoia, trucatge, il•luminació, o en qualsevol altra tasca de suport.

En qualsevol cas, és tot el poble d’Esparreguera el que es mobilitza per fer realitat les representacions. Independentment dels textos, el fet tradicional persisteix. Actualment es realitzen cada any, unes 10-12 representacions, que tenen lloc al Teatre de la Passió, un magnífic equipament teatral inaugurat l’any 1969 i dissenyat específicament per a les representacions de passions.

http://www.lapassio.net

Galeria d'imatges de la Passió d'Esparreguera

Quadre dels nens. La Passió, 1902.

Personatge de Caifàs. La Passió, 1935

El Sermó de la muntanya

L'hort de Getsemaní

La crucifixió de Jesús

Entrada a Jerusalem

El Davallament de la Creu

L'ascensió de Jesús al cel

El Sant Sopar

El quadre dels nens

Avís legal | Accessibilitat | Sobre gencat | © Generalitat de Catalunya