Nois ballant Imatge 1 Imatge 2 Imatge 3 Imatge 4 Imatge 5

La Festa del Pi de Centelles

La primera notícia escrita de la Festa del Pi es troba al Llibre d'Administració de la parròquia de Santa Coloma de Centelles l’any 1751, on també es descriu el 1786 una festa pràcticament igual a la d'avui, i que té els seus precedents històrics en ritus precristians vinculats al solstici d'hivern.

Els preparatius de la festa comencen el dia de Sant Esteve, 26 de desembre, quan un grup de galejadors tria el Pi que protagonitzarà la celebració als boscos de la rodalia.

El dia central de la festa és el 30 de desembre, festivitat de Santa Coloma. Les activitats comencen amb la "missa primera", a continuació de la qual els galejadors es dirigeixen al bosc a cercar el Pi.

A les 12 en punt, des del campanar de l'Església Parroquial es produeix una galejada i un repic general de campanes, fet a mà pels propis galejadors. Llavors, s'inicia amb tota la seva força el ritual de les escopetades i en mig de descarregues serrades i traques espectaculars el Pi entra al poble precedit pels galejadors, sota el comandament del "capità", i per una banda de música que interpreta, tota l’estona, el pasdoble "A la Festa". A la Plaça Major, els galejadors envolten el pi i disparen repetidament les seves armes. Després s'inicia la marxa del pi cap a l'Església, sempre acompanyat dels galejadors disparant les seves armes.

Un cop arribats al davant de l'Església, el Pi és baixat de la carreta i pujat, dret i a pes de braços, per l’escala fins a l’entrada del temple, on se'l fa ballar a dreta i esquerra mentre es canta la tonada "Ara balla el Pi, sí, sí...". Acabat el ball, el Pi s'entra a l'Església fins al presbiteri on es lliguen els cinc penjolls de pomes amb una garlanda ornamental de pa d’àngel i galetes a la brancada. Seguidament, el Pi és hissat, de cap per avall, damunt del presbiteri fins a l’alçada en què es troba la imatge de Santa Coloma. En aquest moment els galejadors, en un acte de gran emotivitat i sentiment, entonen l’Himne de Santa Coloma.

Per acabar, a les set del vespre un grup de galejadors protagonitza una darrera galejada des de dalt del campanar, mentre la banda interpreta per darrera vegada el pasdoble de costum, també des de dalt del campanar.

La festa té un epíleg el dia dels Reis, 6 de gener, quan, a la una del migdia, es reuneixen els galejadors i reparteixen entre ells, el propietari del Pi, la Parròquia i l'Ajuntament, els poms de pomes i les garlandes que penjaven del Pi. Acte seguit despengen el Pi i el treuen fora de l’església, on tothom qui ho vol n'arrenca unes branques i se les enduu a casa, amb la qual cosa finalitza definitivament la festa.

Dels elements que conformen la festa del Pi de Centelles, mereixen una menció especial la parella de bous i la carreta.

http://www.centelles.cat/
Galeria d'imatges de la Festa del Pi de Centelles

Festa del Pi 1904

Festa del Pi 1962

Festa del Pi 1962

Festa del Pi 1962

Festa del Pi 1966

El transport del Pi de Centelles

Fent els guarniments

Esmorzar

Tallant l'arbre

Galejadors tallant el pi al bosc

Carregant l'arbre al carro

Carregant el pi

Carregant l'arbre

L'arbre carregat dalt del carro

Transportant l'arbre

Els bous tiren de la carreta on hi ha el pi

Arribada a la plaça

Entrada a la plaça

Galejada

Descarregant l'arbre

Galejadors disparant

Galejant a la plaça Major

Entrada del 'arbre a l'esglèsia

Entrada del pi a l'esglèsia

Guarnint el pi

El Pi penjat dins l'església

L'arbre guanit

L'arbre guarnit

Paraules clau
Cercador
  Cerca avançada
Destaquem
Continguts relacionats

Avís legal | Accessibilitat | Sobre gencat | © Generalitat de Catalunya