La Festa Major de Solsona s'inicia per un vot del poble al 1653 i el seu desenvolupament i contingut conserven fonamentalment l’estructura documentada el 1675. Aquesta festa de fort caràcter tradicional ha estat marcada també per unes institucions originades al seu voltant, primerament religioses i després cíviques, i que actualment encara hi prenen part: la Confraria del Claustre (1500), els Administradors (1654), la Vint-i-quatrena del Claustre (1689) i els Priors dels Quatre Castells (s. XVII).
La Festa Major manté avui els mateixos espais escenogràfics que els del segle XVII: s'executa única i exclusivament a l’interior de les muralles de la ciutat antiga, llevat de casos molt excepcionals. Els espais centrals són la Plaça Major, la plaça de la Catedral i la placeta de l'Ajuntament, així com els carrers que les uneixen (carrer Sant Miquel i carrer Castell).
El dia central de la festa és el 8 de setembre, dia de la Mare de Déu del Claustre, patrona de la ciutat, i s'allarga des del dia 7 al 9 de setembre. Els actes a destacar són els passacarrers, la Baixada d'autoritats, les músiques, la capta dels gegants, la cercavila i en especial, els ballets dels improperis (ballades dels elements festius) a la plaça Major, moment culminant de la festa, i la tronada, muntada pels trabucaires pel sistema tradicional.
Dels elements que conformen la Festa Major de Solsona, mereixen una menció especial els gegants, els nans, el bou, la mulassa, els cavallets, els trabucaires, el drac, la tronada, el ball de bastons, l’àliga i els óssos.
http://www.solsonalafesta.net/
Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural
Espai web de la DGCPAAC