Actes a destacar
Les processons, constitueixen uns dels actes més populars i concorreguts de la setmana santa Lleidatana, que comença amb el Pregó el diumenge abans de Rams, que inclou el pregó pròpiament dit i la representació de la Moixiganga per part de l’Esbart Dansaire Sícoris; la Processó dels Dolors el Diumenge de Rams, organitzada per la Congregació dels Dolors; la Processó del Silenci, el Dijous Sant, més recent, organitzada per la Confraria del Crist de l'Agonia; i la Processó del Divendres Sant, que organitza la Congregació de la Sang, a banda de les diferents celebracions litúrgiques celebrades a les parròquies i algunes representacions de passions durant aquests dies i processons que agafen força com la Processó de les Palmes al Barri de Pardinyes amb el pas de la Somereta.
Elements d'interès
La processó de la Mare de Déu dels Dolors data de l'any 1753 i surt de l'Oratori de la Mare de Déu dels Dolors, situat al carrer Cavallers i seu de la Congregació dels Dolors, a les vuit de la tarda del Diumenge de Rams. Encapçalada per l'esquadra dels Armats, està formada per diferents passos en representació dels set Dolors de Maria, les vestes de les respectives confraries, els penitents, els populars portadors de Sant Llorenç i el tabernacle de la Mare de Déu dels Dolors.
Aquesta celebració té lloc el divendres abans del diumenge de Rams, anomenat Divendres dels Dolors, i coneguda també amb el nom de Processó dels Dolors, que en aquest cas es celebra el diumenge. Es tracta d'una processó que protagonitzen els passos o misteris que subratllen els dolors que patí Maria al conèixer el destí del seu fill, i especialment, el de la Dolorosa, una imatge o talla de la Mare de Déu que plora en solitud.
Organitzadors: La Setmana Santa l'oranitzen el Bisbat i les difeents confraries i congregacions. La processó dels Dolors l'organitza la Real i Venerable Congregació de Nostra Senyora dels Dolors de Lleida
Web: http://www.paeria.es/setmanasanta/
Municipi: Lleida
Comarca: SEGRIÀ
Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural
Espai web de la DGCPAAC