Nois ballant Imatge 1 Imatge 2 Imatge 3 Imatge 4 Imatge 5
Inici / Ball de l'Almorratxa (Gironella)

Ball de l'Almorratxa (Gironella)

El ball de l'Almorratxa o ball de la Torratxa de Gironella és una variant del Ball Cerdà. La dansa té lloc durant la Festa Major de Gironella. Els seus orígens es vinculen amb un casament de l'època feudal. a la dansa hi intervenen el senyor feudal, amo de la vila i de totes les terres, la núvia i el nuvi i els joves de la vila que festegen el casament i formen les parelles de la dansa. El feudal tenia el dret a cuixa, que consistia en passar la primera nit amb la núvia acabada de casar. Aquest, utilitza una almorratxa, un recipient de vidre adornat amb cintes de colors amb aigua perfumada al seu interior per perfumar a totes les noies que participen al ball. El perfum representa la possessió que té sobre elles i la capacitat que té per a fer complir els seus desitjos. La dansa comença amb el feudal acompanyat de la mà de la núvia, tot fent un passeig, seguits del nuvi i també del convit que són les altres parelles que formen la dansa. Des del 1997, el ball compta amb el suport de l'esbart "Amics de l'Almorratxa" que dedica la seva activitat a fer perdurar aquesta tradició.

La dansa comença amb 64 passos de passeig, dels quals la meitat són lents i la resta ràpids. Els passos principals del ball són el pas de mà o de passeig, el passeig de mà dreta, el pas creuat i de salt i la salutació. La música és, sens dubte, una part important del ball que marca el ritme dels passos, dels gests, dels moviments,... No se sap amb seguretat quan es va crear la música de l'Almorratxa, el primer indici que trobem en un document, és a principis del segle XIX, on s'acorda contractar una orquestra estrangera pels dies de la Festa Major, i per tocar el Ball de l'Almorratxa. A partir del 1997, la música de l'Almorratxa va ser enregistrada perquè l'Ajuntament no podia costejar el preu de l'orquestra. L'any 2003 es va enregistrar una nova gravació per l'orquestra Contemporània, amb més ritme.

El vestuari dels balladors, del senyor feudal i de la núvia ha anat canviant al llarg dels anys. Actualment s'utilitza el vestuari català típic de gala del segle XIX. Els personatges es diferencien entre ells a partir del vestuari.

Era costum ballar l'Almorratxa després de sortir de l'Ofici Solemne del diumenge de la Festa Major. Però, l'any 1970, l'esbart dansaire Sant Jordi, va organitzar el I Festival de Dansa Tradicional el dissabte de Festa Major on també es va començar a dansar el Ball de l'Almorratxa. Així, durant 4 anys, la dansa es ballava dos cops: el dissabte damunt de l'escenari amb altres esbarts provinents de múltiples poblacions, i el diumenge al matí, sortint de Missa sobre el mateix terra de la plaça de la Vila. És el 1974 quan l'esbart dansaire Sant Jordi (més tard esdevindria l'esbart Amics de l'almorratxa), dansarà el Ball de l'Almorratxa només el dissabte de Festa Major, acabant així amb l'arrelada tradició de ballar-lo a la sortida de l'església que havia perdurat des dels inicis feudals del ball.

L'any 2016 es va recuperar la ballada popular del diumenge de Festa Major. Actualment el ball es torna a dansar dos cops l'any, el dissabte dins del Festival de Dansa Folklòrica i el diumenge.

Organitzadors: Ajuntament de Gironella i Amics del Ball de l'Almorratxa.

Web: WWW.gironella.cat/index.php/municipi/cultura-i-patrimoni

Data de celebració: Dissabte i diumenge següents a Sant Roc (agost)

Municipi: Gironella

Comarca: BERGUEDÀ

Avís legal | Accessibilitat | Sobre gencat | © Generalitat de Catalunya