Nois ballant Imatge 1 Imatge 2 Imatge 3 Imatge 4 Imatge 5

Setmana Santa i Pasqua

La Setmana Santa s’inicia amb el Divendres de Dolors i fineix amb el tridu pasqual. Aplega un gran número de celebracions teatrals i processionals, mostra de la religiositat popular generada a partir del segle XVI, i conté nombrosos elements característics: els armats, la dansa de la mort, els misteris vivents, etc. La Pasqua, a continuació, ens porta aplecs i romeries, cants de caramelles, etc.

Via Crucis vivent de Sant Hilari Sacalm El Via Crucis vivent de Sant Hilari Sacalm

El Via Crucis vivent és una manifestació de religiositat popular que adapta, de manera singular, la dramatització de la passió i mort de Jesús i l’expressió de fervor i participació popular de les tradicionals processons de Setmana Santa.

Se celebra el Divendres Sant.

La Processó i Dansa de la Mort de Verges La Processó i Dansa de la Mort de Verges

La Passió amb el text més antic que es representa a Catalunya que comença a la plaça i segueix amb la processó i representació dels diversos quadres pels carrers, entre ells la singular Dansa de la Mort.

Se celebra únicament la nit del Dijous Sant.

un dels passos de la Processó El Sant Enterrament de Tarragona

La processó del Sant Enterrament s’emmarca dins els actes de la Setmana Santa tarragonina.És l’únic acte conjunt de totes les associacions religioses tarragonines i recrea la Passió i Mort de Jesucrist. Esdevé una de les manifestacions de religiositat popular més rellevants de la ciutat.

Es celebra el Divendres Sant.

La crucifixió de Jesús. La Passió, 2002. Foto cedida pel Patronat de la Passió d'Esparreguera La Passió d'Esparreguera

La Passió és la representació teatralitzada de la passió, mort i resurrecció de Nostre Senyor Jesucrist, un espectacle de gran força dramàtica en què participa tot el poble d’Esparreguera i que dóna continuïtat a una tradició que es remunta als orígens del teatre català.

Representacions en diferents dates des de l’inici de la Quaresma fins pels volts de l’1 de maig.

Entrada de Jesús a Jerusalem. La Passió, 2003. Foto de l'Idil·li Tàpia cedida per l'Associació La Passió d'Olesa La Passió d'Olesa de Montserrat

La representació teatralitzada de la passió, mort i resurrecció de Nostre Senyor Jesucrist, és l’obra essencial del teatre català. L’escenificació que se’n fa a La Passió d’Olesa, és un gran espectacle que demostra l’arrelament del drama sacre al poble d’Olesa i a tota la seva gent.

Alguns dissabtes i tots els diumenges i festius des de l’inici de la Quaresma fins pels volts de l’1 de maig (excepte diumenge i dilluns de Pasqua).

El protagonista del ball està coronat amb banyes de boc. Ball de Cornut, 1993. Foto cedida per en Jan Grau Festa de l'Arbre i Ball del Cornut de Cornellà de Terri

La festa consta de dos actes que es complementen però que segurament tenen un origen distint i ben diferenciat: la plantada de l’Arbre de Maig i el Ball del Cornut, ambdós d’origen incert per bé que el primer deu ser molt més antic.

Dilluns de Pasqua Florida.

Via Crucis del matí amb el Sant Crist El Divendres Sant de la Selva del Camp

El Divendres Sant de la Selva del Camp consta del Via Crucis al Calvari, la professó del matí i la Professó del Sant Enterrament a la nit. Si bé cada professó té la seva pecularietat, totes s’ordenen de manera semblant, sota la responsabilitat dels andadors, segons consta en els llibres de la Confraria de la Sang.

Es celebra el Divendres Sant.

Les Tres Gràcies de Reus Les Tres Gràcies de Reus

Les Tres Gràcies de Reus inclouen les professons del migdia del Divendres Sant: la de l'Agonia i la de tornada o de les Tres, totes organitzades per la Reial Congregació de la Puríssima Sang de Nostre Senyor Jesucrist, així com la funció de l’Agonia o de les Set Paraules que es fa entremig a la Prioral de Sant Pere i l’Acte final de les Tres Gràcies que té lloc just abans que la imatge entri de nou a l’església de la Sang.

Divendres Sant al migdia.

Caramelles del Roser, 2015. Foto: Xevi Pona Caramelles del Roser de Sant Julià de Vilatorta

El cant de les caramelles s’ha associat amb els goigs del Roser, i alguns pobles encara celebren el Roser per Pasqua Florida. Sant Julià de Vilatorta interpreta unes caramelles molt lligades al Roser que són les més antigues documentades de tot Catalunya i daten del 1590 (butlla fundacional de la Confraria del Roser).

El matí de la diada de Pasqua Florida.

Agonia de Riudecols. Foto: Pilar Lara Funció de l'Agonia a Riudecols

La Funció de l’Agonia o Sermó de les Set Paraules se celebra a les dotze del migdia a l'Església Parroquial del Divendres Sant i glossa les frases que, segons els evangelis, Jesús va dir mentre estava clavat a la creu. La cerimònia desemboca en la recreació de la mort de Jesús a través d’elements simbòlics com la foscor o els cants.

Es celebra el Divendres Sant.

Avís legal | Accessibilitat | Sobre gencat | © Generalitat de Catalunya