Nois ballant Imatge 1 Imatge 2 Imatge 3 Imatge 4 Imatge 5

Nadal, Cap d'any i Reis

Festes nadalenques, de les que en sobresurt el 25 de desembre dia en que es commemora el naixement de Jesús a Betlem. El dia 26 de desembre és la festivitat de sant Esteve, el 28 de desembre el Dia dels Sants Innocents, el 31 es celebren les revetlles de fi d’any, i el 5 i 6 de gener l’arribada dels Reis Mags.

El Camell de Molins de Rei, en una de les seves sortides, 2003. Foto d'en Guillem Urbà i Goma cedida per l'Ajuntament de Molins de Rei Fira de la Candelera de Molins de Rei

La Fira presenta dos grans tipus d’actes: els de caràcter econòmic, veritable motor originari de la celebració, i els de caràcter cultural, molt variats i en els quals hi participen de les nombroses associacions existents a la població.

5, 6 i 7 de febrer.

Festa del Pi de 2008. Autor Josep Font La Festa del Pi de Centelles

La primera notícia escrita de la Festa del Pi es troba al Llibre d'Administració de la parròquia de Santa Coloma de Centelles l’any 1751, on també es descriu el 1786 una festa pràcticament igual a la d'avui, i que té els seus precedents històrics en ritus precristians vinculats al solstici d'hivern.

Els preparatius de la Festa comencen el dia de Sant Esteve, 26 de desembre. El dia central de la festa és el 30 de desembre, festivitat de Santa Coloma.

La Festa dels Reis d'Igualada La Festa dels Reis d'Igualada

Els actes de la festa dels Reis d’Igualada s’inicien el dia 28 de desembre amb l’arribada del Patge Faruk acompanyat d’altres patges. Des del dia 29 de desembre en endavant hi ha les dues audicions radiofòniques diàries per l’emissora local, durant les quals el Patge Faruk es dirigeix de manera individualitzada als petits de la ciutat. El dia 5 de gener, a dos quarts de set de la tarda, comença la cavalcada.

Del 28 de desembre al 5 de gener.

La fia-Faia de Bagà. Autor: Jan Grau La Fia-Faia de Bagà i Sant Julià de Cerdanyola

La Fia-faia és una festa ancestral que prové del culte al solstici d’hivern, l’actual Nadal, pràcticament generalitzat en les antigues religions de base agrària. Cada any, quan arriba la nit més llarga de l'any, els fallaires de Bagà i de Sant Julià de Cerdanyola celebren la Fia-faia, que ha estat considerada com una pregaria ritual per aturar l'escurçament dels dies i l'avenç de la foscor.

Capvespre de la vigília de Nadal.

Avís legal | Accessibilitat | Sobre gencat | © Generalitat de Catalunya