Nois ballant Imatge 1 Imatge 2 Imatge 3 Imatge 4 Imatge 5
Inici / Fanalets de Sant Jaume (Lleida)

Fanalets de Sant Jaume (Lleida)

Actes a destacar

La celebració de Sant Jaume a Lleida s’articula en dos dies, la vigília, quan es fa la Romeria dels Fanalets, i el propi dia de sant Jaume, amb la celebració de la missa i algun acte cultural. A banda, en motiu dels fanalets, els dies anterior s’organitzen tallers i concursos de fanalets.

L'eix central de la celebració, consisteix en la Romeria dels Fanalets, en record de la llegenda de l'espina clavada a la planta del peu de l'apòstol Jaume, llegenda que és representada l'endemà, el dia de sant Jaume

Surt després d'una missa a l'església del Carme i es dirigeix, actualment, i passant pels carrers del centre peatonal de la ciutat, cap a la capella del Peu del Romeu, a la cruïlla dels carrers Cavallers i Major.

Participen a la Romeria, el Ball de Bastons, els Gegants de la Ciutat, abillats amb fanalets per l'ocasió, la imatge i el penó del sant, la banda, autoritats i una munió de nens tots ells lluint el fanalet. Durant la Romeria es canta la tradicional cançó "Sant Jaume ve de Galícia"

Cal destacar que al voltant de la festa dels fanalets, s'organitzen activitats com concursos de fanalets o la representació de la vida del sant, etc...

Elements d'interès

El dia 24 de juliol, a les 8 tarda, a la parròquia de la Mare de Déu del Carme: es celebra la Missa dels Fanalets de Sant Jaume.Al finalitzar la celebració té lloc la benedicció dels fanalets, que els infants portaran en la Romeria. Acte seguit, des de davant l’església del Carme a la Rambla de Ferran, s'inicia la Romeria.

 

Ordre de la Romeria: Ball de Bastons, Gegants de la Paeria, Penó de Sant Jaume portat per les pubilles i junta de l’AVV de Jaume I, Sr. Bisbe i consiliari, autoritats i Junta de l’Agrupació Ilerdenca de Pessebristes, concursants premiats al Concurs de Fanalets, Banda Municipal de Música i carrossa amb la imatge de Sant Jaume, acompanyada pels infants de la ciutat amb fanalets

 

Itinerari: Rambla de Ferran, carrers Democràcia i Carme, Plaça de la Sal, Porta Ferrissa, carrer Sant Joan, plaça Sant Joan, plaça Paeria i carrer Major. fins arribar a la capella de Sant Jaume del Peu del Romeu.

 

Cloenda de la Romeria: Al pati de les Comèdies, davant la seu de la regidoria de Cultura amb el Ball dels Gegants i Ball de Bastoners, pregària a Sant Jaume dels Fanalets i benedicció final dels infants

 

Lliurament de Premis del Concurs de Fanalets: en acabar la Romeria i sota la presidència de les primeres autoritats i junta de l’Agrupació es lliuren els Premis del Concurs de Fanalets que organitza l’associació.

Organitzadors: Agrupació Ilerdenca de Pessebristes

Web: http://www.pessebristeslleida.com/cicle-sant-jaume.html

Data celebració: 24 de juliol

Municipi: Lleida

Comarca: SEGRIÀ

Avís legal | Accessibilitat | Sobre gencat | © Generalitat de Catalunya