Nois ballant Imatge 1 Imatge 2 Imatge 3 Imatge 4 Imatge 5
Inici / Festa Major de Sant Ramon (Sant Ramon)

Festa Major de Sant Ramon (Sant Ramon)

Actes a destacar

El dia 31 es duen a terme els tres tombs al voltant del convent. El gremi de traginers va agafar com a patró a Sant Ramon i per això el dia del seu sant feien els tres tombs amb els seus carruatges engalanats. Avui en dia es segueix la tradició però en comptes dels carruatges amb els tractors. Durant tota la jornada els firaires s’apleguen al voltant del santuari. Durant tot el dia 31 es duen a terme diferents actes religiosos. L’ofici que es celebra a les 12 del migdia amb l’assistència d’altes personalitats com polítiques i eclesiàstiques, és el que pren més rellevància durant tota la jornada. Durant tot el dia els assistents ofereixen ex-vots i ciris al sant de manera incomptable, per tal de demanar protecció al sant. Antigament aquest dia s’anomenava la festa de l’aplec.

Durant els dies 1 i 2, s’organitzen diferents activitats per la gent del poble que van variant any rere any, com per exemple sardanes, concerts de la Coral Sant Ramon, sopars populars, partits de casats contra solters, teatre, entre d’altres activitats d’esbarjo. El concert del jovent, o tal com se li deia el rock es celebrava el dia 1 de setembre es va passar a finals de juny perquè no es solapés amb l’Aquelarre de Cervera. Aquest concert ha anat agafant renom i entitat pròpia se l’ha batejat com a Santramonrock.

Elements d'interès

Es té constància que des de 1631 ja se celebraven aplecs religiosos al santuari de Sant Ramon. Els Tres Tombs al voltant del convent. Aquesta tradició sorgeix arran de la mort de Sant Ramon nonat que morí al castell de Cardona. Diu la història que es disputaven les seves despulles els comtes de Cardona, els vilatans de Portell (la seva vila natal) i l’ordre dels mercedaris. Entre tots van convenir que el lloc on havia de ser sepultat el Sant fos decidit per judici diví. Per a que així fos, van col•locar sobre una mula cega el cos de Sant Ramon, i van deixar que el propi Sant decidís on volia ser sepultat. I així va ser com la bèstia va dirigir-se cap a l'ermita de Sant Nicolau, a la qual va donar tres tombs abans de caure morta d’esgotament, i fou allí on enterraren el sant.

Organitzadors: Ajuntament de Sant Ramon

Web: http://www.santramon.ddl.net

Data celebració: 31 d' agost (comença el 31 d'agost i dura fins el 2 de setembre)

Nom del nucli: sant ramon

Municipi: Sant Ramon

Comarca: SEGARRA

Avís legal | Accessibilitat | Sobre gencat | © Generalitat de Catalunya