Nois ballant Imatge 1 Imatge 2 Imatge 3 Imatge 4 Imatge 5

La Festa dels Reis d'Igualada

La Festa dels Reis és una celebració emmarcada dins les festes nadalenques. A Igualada pren una gran rellevància pels seus elements propis, per l’antiguitat i per la gran participació i mobilització ciutadana.

Els actes de la Festa dels Reis d’Igualada s’inicien el dia 28 de desembre, amb l’arribada del patge Faruk a la ciutat, i s’organitza un espectacle on l’esperen els infants i les seves famílies. El patge porta dos llibres, un de blanc i un de negre, on, durant els dies que falten per la Nit de Reis, registrarà els infants segons el seu comportament. A partir del dia 29 de desembre, per l’emissora local, es fan diverses audicions radiofòniques diàries, durant les quals, el patge Faruk es dirigeix de manera individualitzada als infants. El dia 1 de gener, al Teatre Municipal l’Ateneu Igualadí, els més petits de la ciutat lliuren, al patge, la carta als Reis, amb un model que cada any edita la Comissió Cavalcada dels Reis d’Igualada.

El dia 5 de gener, a les sis de la tarda, comença la cavalcada. El lloc de sortida és l’antic hospital d’Igualada i avança pels carrers que formen l’eix longitudinal de la ciutat. Els patges van repartint els paquets pels domicilis del recorregut, pujant pels balcons i finestres, amb llargues escales de fusta de colors. Quan finalitza la cavalcada es reparteixen els altres paquets per la resta de la ciutat. Hi participen aproximadament mil cinc-cents voluntaris, dels quals més de vuit-cents són patges, i el número de paquets acostuma a estar entorn els dos mil.

La Cavalcada dels Reis d’Igualada és una de les més antigues de Catalunya, remuntant-se al 1899, segons la informació publicada al periòdic La Semana de Igualada (01/01/1899). El repartiment de joguines i llaminadures per a gent necessitada es feia ja abans de la primera cavalcada, amb referències orals a partir del 1895.

Cal destacar la seva continuïtat al llarg dels anys, tot i algunes interrupcions puntuals per motius diversos. Des dels seus inicis i fins el 1961, els Reis arribaven muntats a cavall. Del 1962 i fins a l’actualitat els Reis arriben en carrosses. Carrosses que s’han fet noves en tres ocasions. El patge Faruk apareix per primera vegada el 1943, i el 1954 s’estrenava el seu himne. El programa de ràdio del patge Faruk és el més antic de la ràdio d’Igualada.

El voluntariat i la solidaritat són alguns dels aspectes més importants de la festa. Actualment, i com també s’ha fet al llarg de la seva història, entitats i la mateixa comissió treballen per poder fer possible que tots els infants tinguin regals. També, el Patge Faruk, el dia 5 de gener, fa una visita, amb entrega de regals, a l’hospital i a les residències d’avis.

La Festa dels Reis, organitzada per la Comissió Cavalcada dels Reis d’Igualada i l’ajuntament d’Igualada, és una festa plenament consolidada i fortament arrelada. Una festa oberta a tothom que aconsegueix que, any rere any, la Nit de Reis sigui la més màgica de totes.

Galeria de documents de la Festa dels Reis d'Igualada
Anunci de l'arribada dels reis mags als nens d'Igualada (1899) [5,87 MB]
Galeria d'imatges de la Festa dels Reis d'Igualada

Carrossa del Rei blanc

Carrossa del Rei negre

Carrossa del Rei ros

Carrossa del Rei blanc

Carrossa del Rei negre

Àngel de la cavalcada

Cavalcada

Entrega de les cartes

Patge Faruk

Patge Faruk amb les cartes

Llibre blanc

Llibre negre

Patge Faruk

Avís legal | Accessibilitat | Sobre gencat | © Generalitat de Catalunya