La festa de les Falles d’Isil s’emmarca en les festes de foc de Sant Joan, molt comunes a les zones de muntanya i generalitzades als Pirineus. A Isil es celebra la nit del 23 de juny, revetlla de Sant Joan. La primera referència escrita sobre les falles a Isil la trobem el 1902 en una crònica sobre la Festa Major al diari “La Veu de Catalunya”. Al llarg dels anys, mentre la Festa major minvava de contingut paral·lelament al despoblament del territori, les falles han esdevingut una festa amb entitat pròpia.
L’estructura bàsica de la festa s’ha mantingut invariable al llarg de més de cent anys, conservant-ne l’essència i recuperant elements perduts com les danses. El contingut de la festa està perfectament ritualitzat començant amb la confecció de les falles un mes abans, la falla gran plantada a la plaça d’Isil, la baixada de falles enceses en un descens vertical des del cim del Faro, la rebuda dels fallaires per part de les fadrines amb els tres obsequis rituals, l’anada al cementiri i finalment les danses tradicionals recuperades el 1993: la Marxa dels Fallaires, el Ball de Bastons, el Ball Pla i la Bolangera.
Des de 1991 la festa està organitzada per l’Associació de Fallaires d’Isil, entitat creada expressament per al manteniment de la tradició de les falles.