Es té notícia de les danses a través d’un article del diari “La Veu de Catalunya”, de 10 de juliol de 1902 sobre la Festa Major d’Isil i on s’esmenta que es ballava del Ball Pla tres dies durant la festa i el 24 al matí i el 25 a la tarda, de manera solemne.
No està clara la data en què es van perdre les danses, sembla que poc o molt encara van existir a la postguerra, i pel testimoni d’en Pere Català Roca en la seva visita l’any 1957, sabem que es conservava alguna dansa. Recuperades les músiques l’any 1978 i les danses el 1993.
Actualment es ballen la nit de Sant Joan quan els fallaires han deixat les falles a la foguera. Els músics enceten amb la Marxa dels fallaires, ballada per parelles, només pels que han baixat falles des del Faro. Segueix el Ball de Bastons, amb la melodia de L’Hereu Riera ballada sobre uns bastons creuats a terra. Després es dansa el Ball Pla, encapçalat pels capdansers, que marquen la pauta seguits per tot el poble en una dansa oberta a tothom, on els balladors coregen la cançó. La darrera en ser interpretada és la Bolangera, també cantada, que ballen inicialment les dones, convidant a ballar als homes a mesura que ho indica la lletra de la cançó: primer als locals, després als de la vall i finalment als forasters.