Nois ballant Imatge 1 Imatge 2 Imatge 3 Imatge 4 Imatge 5
Inici / Caga Tió (Sant Vicenç de Castellet)

Caga Tió, Nadal (Sant Vicenç de Castellet)

Descripció: el Caga Tió de Sant Vicenç es desenvolupa íntegrament a l'aire lliure. Comença a les 5h de la tarda amb l'arribada d'una cercavila a la plaça de l'Ajuntament, per un portal d'entrada que es prepara per a aquesta festa. L'encapçalen el Nen i la Nena, dos gegantins amb els braços mòbils que participen en festes infantils, acompanyats de la colla de grallers. Darrera d'ells desfilen els nens i nenes de l'Esbart Dansaire Santvicentí i de l'Associació Musical Castellet.

Després que la plaça els hagi donat la benvinguda -amb un grup d'animació com a "speaker" i mestre de cerimònies-, integrants de la colla de geganters encenen bengales lluminoses per fer un senyal d'avís. En aquell moment fan la seva entrada a la plaça els tioners, personatges creats específicament per a aquesta festa. Són homes del bosc, que només apareixen en aquest ocasió i que porten el tió seleccionat i cuidat. L'entren a la plaça dalt d'un carro de l'Associació de Carreters i Cansaladers, acompanyats dels integrants de la colla de geganters amb torxes. Pugen el tió dalt de l'escenari i a continuació el Tioner Major es presenta i explica al públic quines pautes s'han de seguir, a partir d'aquell moment, per escalfar el tió i aconseguir que cagui dolços per a tots els nens i nenes.

Tradicionalment, el Tioner Major demana que a la plaça s'hi respiri esperit nadalenc, que el tió vegi que s'hi mantenen les tradicions, que observi que el públic està animat i predisposat i que tothom se sàpiga i canti la cançó del Cagatió. Per complir tots aquests objectius, a partir d'aquell moment se succeeixen el muntatge d'un petit Pessebre Vivent a càrrec dels nens i nenes de l'Associació Musical Castellet; l'actuació de l'Escola de Dansa de l'Esbart Dansaire Santvicentí; la cocció del tradicional caldo de Nadal a càrrec de l'Associació Ceps i Manduca, animació musical i la cantada conjunta de la cançó del Cagatió. Seguidament tot el poble pot anar a fer cagar el Tió i sobretot a gaudir de la diada d'inici de les Festes de Nadal.

Actualment, la celebració ve acompanyada per la Fira de Nadal que celebren durant tot el dia els comerços de la població.

Orígens: La festa va ser creada el 1991 per la Colla Geganters de Sant Vicenç de Castellet.

Data: Diumenge abans de Nadal

Lloc: Plaça de l'ajuntament

Web: http://www.svc.cat/svcastellet/ca/municipi/informacio-municipi/actes-i-festes.html

Organitzadors: Colla de Geganters de Sant Vicenç de Castellet

Municipi: Sant Vicenç de Castellet

Comarca: El Bages

Paraules clau
Cercador
  Cerca avançada
Destaquem
Continguts relacionats

Avís legal | Accessibilitat | Sobre gencat | © Generalitat de Catalunya