Nois ballant Imatge 1 Imatge 2 Imatge 3 Imatge 4 Imatge 5
Inici / Festes de Sant Blai (Fatarella, la) , Festa Major d'Hivern

Festes de Sant Blai (Fatarella, la) , Festa Major d'Hivern

Actes a destacar

Destaquen la Subhasta de tortades i de llenya, així com les dansades de Sant Blai.

Elements d'interès

Per Sant Blai es celebra a La Fatarella la Festa Major d'Hivern, en torn al 3 de febrer. La Festa, que té tots els elements habituals dels programes de festa major dels nostres pobles -sessions de ball, competicions esportives, cercaviles...-, es caracteritza per l'activitat queorganitzen els majorals, centrada en les subhastes de la llenya i la tortada -una coca típica-, i en les ballades de jota.

La Festa Major d’Hivern comença el dissabte, de bon matí, amb el cant de l'Aurora. Després es resa el Rosari pels carrers del poble, amb acompanyament de música. Durant aquest dia es segueix la tradició de la figura dels majorals, que són les persones que s’encarreguen d’organitzar la diada, es ballen tortades -uns pastissos de dos o més pisos que per la seva forma recorden les mones de Pasqua-, es reparteix el pambeneit, es recull i es subhasta llenya en honor del sant, i es recorren els carrers del poble a toc de banda amb "la plega", que recull els diners que es destinen a la festa.

L'endemà, diumenge, és la festa dels fadrins, els nois i noies que compleixen divuit anys. Al matí es fa la cercavila dels joves pels carrers del poble, acompanyats de la música. Al migdia té lloc l'ofici religiós, on també es reparteix pambeneit. Tot seguit, s’organitza la corrida de rucs, en la qual els guanyadors es reparteixen els premis de la llança, un conjunt de galls, conills, gallines i cebes. Per acabar, a la tarda, es torna a ballar la jota a la plaça.

Santa Àgueda, el dia següent, dilluns, és la diada de les dones. Al matí, són les noies les que fan la cercavila, acompanyades de la música. A la tarda es fa la dansada a la plaça, amb el dret de les xiques d'escollir parella per a ballar la jota.

Organitzadors: Majorals i Àguedes

Web: http://www.lafatarella.cat

Municipi: Fatarella, la

Comarca: TERRA ALTA

Paraules clau
Cercador
  Cerca avançada
Destaquem
Continguts relacionats

Avís legal | Accessibilitat | Sobre gencat | © Generalitat de Catalunya