Nois ballant Imatge 1 Imatge 2 Imatge 3 Imatge 4 Imatge 5
Paraules clau
Paraula clau: Solsona

El bou Bou roda de foc. Plaça Major. 2006. Autor: Marc Trilla i Reig. El bou és una de les tres bèsties que executen la roda de foc a la plaça Major abans dels ballets i just abans que hi arribi la comitiva. La primera referència del bou és de final del segle XVIII. Foto cedida per l’autor.

La primera referència del bou és de l’any 1794.

La mulassa Mulassa roda de foc. Plaça Major. 2008. Autor: Víctor Pallarès i Baraldès. La mulassa és una de les tres bèsties de la roda de foc. Còpia de la peça de final del segle XVII. És l’única de la seva tipologia a la Península Ibèrica que apareix cavalcada. Foto cedida per l’autor.

La figura actual de la mulassa és una copia extreta de la peça de 1691 -que encara es conserva-, que va haver-se de substituir a causa del gran pes del cap.

El drac Drac fuet. Plaça Major. 2008. Autor: Marc Trilla i Reig. Participació del drac a la roda de foc, abans de l’inici dels ballets tradicionals. Foto cedida per l’autor.

El drac és l’element per antonomàsia de la Festa Major de Solsona, juntament amb el gegant vell.

Els cavallets Cavallets cercavila. Carrer de Sant Llorenç. 2009. Autora: Noemí Vilaseca i Casals. Participació dels cavallets a la cercavila del dia 7 de setembre, per convidar tothom a la celebració. Són una còpia exacta dels que van ser estrenats el 1940.

La primera referència als cavallets data de 1692.

Els gegants Els gegants

La primera referència sobre els gegants és de 1675, quan va aparèixer una primera parella. La segona parella és de l’any 1727, amb motiu de la translació de la imatge de la Mare de Déu del Claustre.

Els nans Els nans

S'estima que els quatre primers daten aproximadament del 1904 i representaven uns macers.

Els trabucaires Mascles. Plaça Major. 2009. Autora: Noemí Vilaseca i Casals.

Es tracta d'un grup de persones la funció de les quals és galejar els moments més importants del transcurs de la festa. Se'n coneix referència l’any 1648. Es tracta del grup de trabucaires més antic de Catalunya.

La tronada Tronada. Plaça Major. 2008. Autor: Víctor Pallarès i Baraldès.

La tronada de Solsona té lloc a la Plaça Major al finalitzar els ballets de les comparses i és una de les poques que s'han mantingut a Catalunya fetes amb el sistema antic, és a dir, amb regueró de pólvora i trons.

El ball de bastons El ball de bastons

El ball de bastons de Solsona data de 1680, de quan van venir nens del poble de Sanaüja a ballar bastons i al 1702, està documentat que els mateixos bastoners de Sanaüja van ensenyar als solsonins.

L'Àliga Àliga detall. 2006. Autor: Marc Trilla i Reig.

Documentada al 1675, l’àliga de Solsona és una de les poques de Catalunya que conserva la seva funció primordial de rendir homenatge a aquelles persones que es considerem mereixedores, com ara altes autoritats que visiten la ciutat o quan algun bisbe pren possessió del bisbat de Solsona.

Avís legal | Accessibilitat | Sobre gencat | © Generalitat de Catalunya