Nois ballant Imatge 1 Imatge 2 Imatge 3 Imatge 4 Imatge 5
Paraules clau
Paraula clau: Danses

Festa de les Enramades d'Arbúcies Catifes de flors naturals. Enramades 2002. Foto cedida per l'Arxiu Històric Municipal d'Arbúcies

És la festa de Corpus de la població i també als barris, centrada en la confecció d’enramades decorant façanes i catifes de flors omplint carrers. El seguici d’elements populars, la dansa i les passades pels carrers configuren els actes.

Es celebra el diumenge abans de Corpus.

Els Plens Els Plens. La Patum 2001. Fotografia cedida per l'Agrupació Fotogràfica Tallers d'Arts i Oficis de Berga, ©AFTDAO

Els plens són únics en el patrimoni festiu català, tant per les seves característiques com pel procés acurat i arcaic de vestir-los, protegint-los del foc amb herba humida amb una tècnica conservada de segles enrere.

El Ball de Bastons o Bastonets El Ball de bastons. 2009. Foto: Niepce. Cos de Bastoners de l'Orfeó Reusenc. Foto cedida per l’Institut Municipal d’Acció Cultural de l’Ajuntament de Reus.

A Reus, segle XVIII, la dansa era portada pel gremi dels carreters.

El Ball de Cavallets El Ball de Cavallets

El ball de Cavallets està documentat a Reus des del 1620, tot i que és a començament del segle XVIII quan la seva presència al carrer sembla més habitual, portat pel gremi de blanquers i assaonadors.

El Ball de Cercolets El Ball de Cercolets

Documentat a Reus, des del segle XVIII i es va mantenir actiu almenys fins al 1871, depenent del gremi de corders o soguers.

El Ball de Galeres El Ball de Galeres

Aquest ball, del gremi de galoners va participar a les festes reusenques entre finals del segle XVIII i començaments del XIX.

El Ball de Gitanes El Ball de Gitanes

Les primeres referències són del 1687, quan a Tarragona consta l’actuació del "Ball de les Gitanes de Reus.

El Ball de mossèn Joan de Vic El Ball de mossèn Joan de Vic

La primera notícia és una descripció del 1792, depenent del gremi de sabaters.

El Ball de Prims El Ball de Prims

A principis del segle XVI es troba documentat un ball de cascavells, que podia ser-ne un precedent.

La Moixiganga La Moixiganga

Tot i referències anteriors molt genèriques, la moixiganga a Reus apareix a finals del segle XVIII fins al segon terç del segle XIX.

Avís legal | Accessibilitat | Sobre gencat | © Generalitat de Catalunya