Nois ballant Imatge 1 Imatge 2 Imatge 3 Imatge 4 Imatge 5

Setmana Santa i Pasqua

La Setmana Santa s’inicia amb el Divendres de Dolors i fineix amb el tridu pasqual. Aplega un gran número de celebracions teatrals i processionals, mostra de la religiositat popular generada a partir del segle XVI, i conté nombrosos elements característics: els armats, la dansa de la mort, els misteris vivents, etc. La Pasqua, a continuació, ens porta aplecs i romeries, cants de caramelles, etc.

Imatge extreta del web http://www.vicolot.com/noticia/1603/ball-contrapas-llarg-divino-sant-vicen%C3%A7-torello-osona.html El Divino de Sant Vicenç de Torelló

El contrapàs era un estil de dansa que es ballava encara a mitjan del segle XIX. Els balladors, posats en rengle i agafats de les mans, coreogràficament dibuixaven unes figures mentre anaven donant la volta a la plaça, de tal manera que en acabar la melodia es tornaven a trobar al mateix lloc de l'inici. Era un ball extens de durada, amb una melodia d’uniformitat tonal i una lletra en la qual es narrava la passió de Crist. Aquesta dansa cantada es coneixia amb el nom de “Divino”.

Es representa cada dissabte de Rams.

La Passió de Vilalba dels Arcs La Passió de Vilalba dels Arcs

A Vilalba dels Arcs (Terra Alta), el Dijous Sant, en sessió nocturna, i el Dissabte Sant, a la tarda, es reviuen els últims dies de vida de Jesús, des de l’entrada a Jerusalem fins a la seva crucifixió. Les representacions, que en un inici sols es feien el Dissabte Sant, van iniciar-se el 1996, per iniciativa de La Pirindola, el grup local de teatre.

Es celebra el Dijous i el Divendres Sant.

Les Caramelles de Súria, Colla infantil de l'Agrupació Sardanista (foto cedida per l'Ajuntament de Súria) Les Caramelles de Súria

Les Caramelles de Súria són una de les tradicions festives més arrelades en aquest municipi bagenc, i són rellevants degut a l’elevat nombre de caramellaires que hi participen, en els darrers dos anys s’han comptat més de 900 caramellaires. Les Caramelles són una festa popular de danses i cants al carrer per celebrar la Pasqua de la Resurrecció, l’arribada de la primavera i la renovació del cicle agrari.

Les Caramelles de Súria es celebren el diumenge de Pasqua.

Desclavament, 2016. Setmana Santa a la Granadella

La celebració de la Setmana Santa a la Granadella té orígens remots. Són diversos els actes que se celebraven antigament, alguns d’ells s’han perdut i altres han arribat fins als nostres dies. Actualment, els actes més destacats de la Setmana Santa són el Via Crucis de Divendres Sant al matí i l’ofici litúrgic propi de l’església catòlica per la tarda.

El Desclavament i Processó del Sant Enterrament es celebra el Divendres Sant a la nit, i la Processó de l’Encontre el Diumenge de Pasqua al matí.

Cantaires de les Caramelles, any 2010 Les Caramelles de Sant Martí de Tous

Les Caramelles de Sant Martí de Tous són una tradició festiva molt arrelada a la vila, a més de centenària, ja que es celebren des de finals del s. XIX. La seva importància rau en el fet que els participants, molt nombrosos en proporció al nombre d’habitants de la població, són d’edats molt diverses, afavorint un grup intergeneracional que implica famílies senceres, des dels més menuts, passant pels pares i els avis.

Les Caramelles de Sant Martí de Tous es celebren el diumenge de Pasqua.

Ball de Gitanes a la plaça Major Aplec de la Rosa a Lurdes i al Castell de Tona

Des de l’any 1936 Tona celebra la Pasqua Granada amb un gran Aplec que amb el pas dels anys s’ha mantingut pràcticament inalterat i ha sabut mantenir vives les tradicions amb els seus balls a la Plaça, les roseraires, les fogueres al Castell, les sardanes i la cavalcada de carrosses. És important remarcar el fet que els principals actes s’esdevenen en dos indrets rellevants de la població i amb un caràcter simbòlic per als habitants de Tona: l’església de Sant Andreu del Castell i l’antiga església de Santa Maria del Barri, també anomenada ermita de Lurdes, dues construccions dels segles XI i XII respectivament.

Funció de la Coronació del Senyor (Reus) Funció de la Coronació del Senyor (Reus)

La Funció de la Coronació del Senyor es celebra a l’interior de l’església de la Puríssima Sang de Reus, temple del qual n’és titular la Reial Congregació de la Puríssima Sang de Nostre Senyor Jesucrist encarregada d’organitzar la Funció de la Coronació de Nostre Senyor. L’acte sacramental es realitza als peus del Sant Crist. La nena que corona i les seves companyes tenen entre vuit i dotze anys i vesteixen vestits blancs. L’església està engalanada per la festa, i les flors blanques segueixen constituint una part essencial de la Funció, simbolitzant la lluminositat de la resurrecció.

Es celebra el Diumenge de Resurrecció.

Avís legal | Accessibilitat | Sobre gencat | © Generalitat de Catalunya