Nois ballant Imatge 1 Imatge 2 Imatge 3 Imatge 4 Imatge 5

Setmana Santa i Pasqua

La Setmana Santa s’inicia amb el Divendres de Dolors i fineix amb el tridu pasqual. Aplega un gran número de celebracions teatrals i processionals, mostra de la religiositat popular generada a partir del segle XVI, i conté nombrosos elements característics: els armats, la dansa de la mort, els misteris vivents, etc. La Pasqua, a continuació, ens porta aplecs i romeries, cants de caramelles, etc.

Imatge extreta del web http://www.vicolot.com/noticia/1603/ball-contrapas-llarg-divino-sant-vicen%C3%A7-torello-osona.html El Divino de Sant Vicenç de Torelló

El contrapàs era un estil de dansa que es ballava encara a mitjan del segle XIX. Els balladors, posats en rengle i agafats de les mans, coreogràficament dibuixaven unes figures mentre anaven donant la volta a la plaça, de tal manera que en acabar la melodia es tornaven a trobar al mateix lloc de l'inici. Era un ball extens de durada, amb una melodia d’uniformitat tonal i una lletra en la qual es narrava la passió de Crist. Aquesta dansa cantada es coneixia amb el nom de “Divino”.

Es representa cada dissabte de Rams.

La Passió de Vilalba dels Arcs La Passió de Vilalba dels Arcs

A Vilalba dels Arcs (Terra Alta), el Dijous Sant, en sessió nocturna, i el Dissabte Sant, a la tarda, es reviuen els últims dies de vida de Jesús, des de l’entrada a Jerusalem fins a la seva crucifixió. Les representacions, que en un inici sols es feien el Dissabte Sant, van iniciar-se el 1996, per iniciativa de La Pirindola, el grup local de teatre.

Es celebra el Dijous i el Divendres Sant.

Les Caramelles de Súria, Colla infantil de l'Agrupació Sardanista (foto cedida per l'Ajuntament de Súria) Les Caramelles de Súria

Les Caramelles de Súria són una de les tradicions festives més arrelades en aquest municipi bagenc, i són rellevants degut a l’elevat nombre de caramellaires que hi participen, en els darrers dos anys s’han comptat més de 900 caramellaires. Les Caramelles són una festa popular de danses i cants al carrer per celebrar la Pasqua de la Resurrecció, l’arribada de la primavera i la renovació del cicle agrari.

Les Caramelles de Súria es celebren el diumenge de Pasqua.

Desclavament, 2016. Setmana Santa a la Granadella

La celebració de la Setmana Santa a la Granadella té orígens remots. Són diversos els actes que se celebraven antigament, alguns d’ells s’han perdut i altres han arribat fins als nostres dies. Actualment, els actes més destacats de la Setmana Santa són el Via Crucis de Divendres Sant al matí i l’ofici litúrgic propi de l’església catòlica per la tarda. El Desclavament i Processó del Sant Enterrament de Divendres Sant a la nit, i la Processó de l’Encontre del Diumenge de Pasqua al matí.

Avís legal | Accessibilitat | Sobre gencat | © Generalitat de Catalunya