Nois ballant Imatge 1 Imatge 2 Imatge 3 Imatge 4 Imatge 5
Inici / Festes i elements festius catalogats o declarats / Setmana Santa i Pasqua / El Via Crucis vivent de Sant Hilari Sacalm

El Via Crucis vivent de Sant Hilari Sacalm

La Setmana Santa de Sant Hilari Sacalm té una història documentada pel cap baix de més de 250 anys. Abans de 1731 ja se celebraven a aquesta localitat de la comarca de la Selva processons en les quals hi intervenien, a més dels “passos” o “misteris” alguns personatges de la Passió (“misteris vivents”) com ara Maria Magdalena, Maria de Betània i Maria La Pecadora.

Durant el primer terç del segle XX a la tradicional processó del Dijous Sant es representa l’Oració de l’Hort, hi apareixen els 12 apòstols i hi surt també la figura del “copiós”. Els Copiosos formaven una coral que cantava rera el pas de la Dolorosa, fent més viva la Passió. En aquest moment, la processó encara es feia el Dijous Sant i acabava a l’Església.

Però fou als anys 1941-42 quan el vicari, Mossèn Francesc Carbó, proposa als joves d’aquella època de fer les estacions del Via Crucis pels carrers del poble, perfilant ja gairebé definitivament l’actual representació del Via Crucis Vivent, que va passar a fer-se el Divendres Sant a partir de l’any 1969.

En l’actualitat, El Via Crucis Vivent és una manifestació de religiositat popular que adapta, de forma singular, la dramatització de la passió i mort de Jesús i l’expressió de fervor i participació popular de les tradicionals processons, combinant l’escenificació itinerant de determinats passatges de la passió, amb elements processionals com els armats o els Misteris.

Alguns papers del Via Crucis han estat tradicionalment vinculats a famílies concretes de la població durant diverses generacions, i una gran part de la vila participa activament en l’organització. Són especialment representatius els Armats, en els quals s’hi integren genets, trompeters, tabalers, bombos, capità, centurió, lictors, arquers, soldats romans i portador de lladres.

El Via Crucis Vivent s’inicia a la plaça de l’Església, on es representa el judici de Ponç Pilat i avança lentament, enmig del so dels tabals i les llances dels armats, fent un recorregut integrat per 14 escenes fins al turó de la Vaga, també anomenat turó de la Crucifixió, on tenen lloc les escenes finals del drama sacre.

http://www.viacrucisvivent.cat/

http://www.santhilari.cat/

Galeria de documents del Via Crucis Vivent de Sant Hilari Sacalm
Memòria de catalogació del Via Crucis de Sant Hilari Sacalm [38,41 kB]
Galeria d'imatges del Via Crucis vivent de Sant Hilari Sacalm

Armats de llança amb cuirasses de llauna (anys 50).

Armats de la banda amb cuirasses de llauna (anys 50).

Primers armats amb el vestuari actual, 1950

Armats de banda amb el vestuari renovat (anys 60).

Escena de la Verge Maria quan veu a Jesús portant la creu (anys 60).

Misteri del Cirineu quan encara no duien flors (anys 60).

Centurió i armat petit (anys 70).

Sortida del Misteri de la Dolorosa de l’Església

Participació de totes les edats

L’Hort de Getsemaní

Jesús pregant

Escena de la presa de Jesús a l'Hort de Getsemaní.

Jesús i els apòstols

El Cor del Via Crucis Vivent

Jesús davant de Ponç Pilat

Els Armats a la pujada al Calvari

Vista general del Calvari a l'escena de la Crucifixió.

Misteri de la dolorosa actualment.

El Calvari

Parada dels armats per finalitzar l'acte religiós.

Paraules clau
Cercador
  Cerca avançada
Destaquem
Continguts relacionats

Avís legal | Accessibilitat | Sobre gencat | © Generalitat de Catalunya