Nois ballant Imatge 1 Imatge 2 Imatge 3 Imatge 4 Imatge 5
Inici / Festes i elements festius catalogats o declarats / Setmana Santa i Pasqua / La Processó i Dansa de la Mort de Verges

La Processó i Dansa de la Mort de Verges

La Passió de Verges, que s’escenifica únicament la nit de Dijous Sant, conserva les característiques més tradicionals d’aquesta mena de representacions de Setmana Santa. Hi ha qui afirma que la processó podria estar datada l’any 1347, però l’estructura actual ens ha arribat, almenys des del segle XVIII. El text que es representa, que és el més antic de les passions que es fan a Catalunya, va ser revisat i adaptat per Fra Antoni de Sant Jeroni cap a l’any 1773 a partir de diversos textos anteriors.

L’acte comença a la Plaça Major, on dalt d’un cadafals es representen els passatges inicials de la Passió, fins que Jesús és condemnat. L’obra continua però en processó, representant-se la resta d’escenes a diferents places i racons del casc antic: la Samaritana, els Manages, la Creu dels Improperis, el Pelegrí, els Jueus... els diferents passos o misteris i al final del seguici una banda de música. Els actors i també el públic abandonen la plaça i segueixen escenificant els diversos moments del drama pels carrers, que són un escenari itinerant perfectament ambientat per la penombra existent, el trajecte només està il•luminat per teieres enceses durant el recorregut i, per cargols plens d’oli i amb un ble encès, al carrer dels Cargols.

En el seguici hi participa una veritable joia única de la cultura popular: la Dansa de la Mort. L’executen cinc esquelets que evolucionen al ritme repetitiu i sobri d’un tabal, en uns saltirons secs que van modificant la seva postura sobre si mateixos a l’hora que van avançant. Els objectes que porten són una dalla, una bandera recordant que el temps és breu, un plat ple de cendres i un rellotge sense busques, senyals que ens indiquen el destí inexorable que tard o d’hora ens espera. La Dansa de la Mort és la única que ha arribat fins a nosaltres, de les moltes danses d’aquest estil que existien.

Després de les diverses parades i dels episodis que s’hi representen, la processó arriba fins al turó on hi ha l’església quan ja són altres hores de la matinada. Allí amb la crucifixió, s’hi escenifica el darrer acte de la Passió mentre la Mort, a l’interior de l’església, es rendeix davant el Santíssim en un final paral•lel.

http://www.laprocesso.cat/

http://webspobles.ddgi.cat/sites/verges/default.aspx

Galeria de documents de la Processó de Verges
Memòria de catalogació de la processó de Verges [42,99 kB]
Galeria d'imatges de la Processó i Dansa de la Mort de Verges

Dansa de la Mort, 1946

Personatges de la Passió, 1946

La Dansa de la Mort

Les tres Maries

Jesús portant la creu davant dels jueus

Desfilada de les Manages

Rendició de la Dansa de la Mort a l'església

Jesús davant Pilat

Les Vestes

Pas de l'assotament

Paraules clau
Cercador
  Cerca avançada
Destaquem
Continguts relacionats

Avís legal | Accessibilitat | Sobre gencat | © Generalitat de Catalunya