Nois ballant Imatge 1 Imatge 2 Imatge 3 Imatge 4 Imatge 5
Inici / Setmana Santa (Alfés)

Setmana Santa (Alfés)

Elements d'interès

Processons Divendres Sant / Armats. En la celebració del Divendres Sant destaca la presència dels Armats. L’origen dels Armats d’Alfés és incert, però es remunta almenys al primer terç del segle XX (segons memòria oral). El cos d’Armats està constituït per “soldats”, “tambors” i “trompetes”. Participen en el Via Crucis del matí i en la processó de la nit.

 

Armats: és un grup autoorganitzat, que no depèn de cap institució ni entitat. Quan s’acosta la celebració els homes del poble s’autoorganitzen. Els vestits, timbals i trompetes (cornetes) son de propietat municipal. Tradicionalment ha estat un grup composat exclusivament per homes adults i/o nois joves, però actualment també hi participen noies de la població (la participació femenina genera reticències, “no està ben vist” per alguns sectors de la població). També hi ha “armadets”, infants vestits d’armat. Els vestits dels “armadets” son de propietat particular (no són de propietat municipal), i, o bé el confecciona la pròpia família d’un infant, o bé se’ls passen d’unes famílies a unes altres. Nombre d’Armats: una dotzena. Al capità se l’anomena “abanderado”. Nombre d’Armadets: entre 3/4 i 2/1, depenent de l’any. Banda dels Armats (tambors i trompetes): no van vestits d’Armats, sinó amb pantalons negres i camisa blanca. Composició: 6/7 tambors + 3 bombos; 3 trompetes aprox. Algun any els Armats han deixat de sortir per manca d’organització.

 

Via crucis: el costum tradicional era realitzar-lo a trenc d’alba del Divendres Sant. Actualment es fa cap a les 9:00/10:00 h. S’inicia amb la desfilada dels Armats que surten de la plaça Major van fins a l’església. En arribar a l’església “recullen” el St. Crist (simbòlicament) i s’inicia el Via Crucis pròpiament dit, que va en processó fins a l’ermita de St. Salvador. L’itinerari del Via Crucis és: Anada = Plaça església, C/Calvari, ermita St. Salvador; Tornada= ermita St. Salvador, C/St. Salvador, Pl. Major i Església. En el Via Crucis s’hi porta una figura del St. Crist crucificat. Els Armats també participen en la processó del Via Crucis, però sense les trompetes.

 

Processó Divendres Sant a la nit: el costum tradicional era realitzar-la a les 22:00/23:00 h. de la nit. Actualment es realitza quan es fa fosc. En aquesta processó hi participen diverses imatges religioses: Verge dels Dolors, St. Crist crucificat (?), (...). També hi participen els Armats, amb més protagonisme i pompa que al Via Crucis matinal, ja que en aquesta processó hi assisteixen amb trompetes. Semblantment al matí, s’inicia amb una desfilada dels Armats des de la Plaça de la Bassa fins a l’Església, on recullen les imatges (simbòlicament) i aquí s’inicia la Processó pròpiament dita. Itinerari de la Processó: Pl. la Bassa, C/Raval, C/St. Salvador, Pl. Major i Església. En aquesta processó hi ha posicions diferents per a les dones i per als homes (les unes van al darrera i els altres al davant del seguici). Els homes van amb la Creu i les dones van amb la Verge dels Dolors.

Organitzadors: Parròquia d’Alfés / Armats (grup informal)

Web: http://alfes.ddl.net/

Municipi: Alfés

Comarca: SEGRIÀ

Paraules clau
Cercador
  Cerca avançada
Destaquem
Continguts relacionats

Avís legal | Accessibilitat | Sobre gencat | © Generalitat de Catalunya