Nois ballant Imatge 1 Imatge 2 Imatge 3 Imatge 4 Imatge 5
Inici / Setmana Santa (Besalú)

Setmana Santa (Besalú)

Actes a destacar

"La Processó és controlada en tot moment pels arrengladors (amb vesta), els quals vetllen pel silenci, per l'ordre dels passos i de les fileres laterals, així com pel pas fluid de tots els participants.

(...) L'ordre dels Passos és recitat pel Mestre de Cerimònies, a l'altar del Monestir de Sant Pere, just abans de començar la Processó, i és el següent: els Manaies; la Creu i els escolans; els improperis; els Misteris; el Cant de la Passió i Corneta; Jesús i els Jueus; la Verònica; el Sant Crist; les Tres Maries; Jesús i els Apòstols; el Prior i els Comissaris; L'Orquestra; la Mare de Déu dels Dolors; la Junta de la Venerable Congregació; les Autoritats Parroquials i Municipals; els Estaferms" (Web de la venerable congregació de la Mare de Déu dels Dolors de Besalú).

El moment culminant de la Processó és el cant de la Salve a la Plaça Major, amb tots els passos harmònicament situats i amb la Mare de Déu presidint la Plaça.

D'entre els passos, cal destacar els Apòstols, els Manaies i els Estaferms.

Elements d'interès

Processó dels Dolors: "la processó data de l'any 1700 i és el màxim exponent de la Congregació de la Mare de Déu dels Dolors de Besalú, encara vigent, fundada el 1699" (Enciclopèdia Catalana).

"Des del 1717 i fins l'any 1937, en què va començar la Guerra Civil, a la població de Besalú hi havia dues processons, que eren la Processó dels Dolors i la Processó del Dijous Sant. Compartien molts dels passos i elements, com ho demostra el fet que els cants del Miserere i de l'Stabat Mater que es cantaven en la del Dijous Sant, són cants propis del culte Marià, i el fet que l'orquestra que acompanyava els cantaires acudia a les dues processons".

La processó del Dijous Sant va desaparèixer i els seus passos varen perdurar i mantenir-se en Processó dels Dolors, que a l'acabament de la Guerra es va reiniciar per l'important fervor popular que gaudia" (Web de la venerable congregació de la Mare de Déu dels Dolors de Besalú).

Organitzadors: Venerable congregació de la Mare de Déu dels Dolors de Besalú.

Web: http://www.dolorsdebesalu.org/processo.php?idm=1

Municipi: Besalú

Comarca: GARROTXA

Paraules clau
Cercador
  Cerca avançada
Destaquem
Continguts relacionats

Avís legal | Accessibilitat | Sobre gencat | © Generalitat de Catalunya