Nois ballant Imatge 1 Imatge 2 Imatge 3 Imatge 4 Imatge 5
Inici / Setmana Santa (Palma d'Ebre, la)

Setmana Santa (Palma d'Ebre, la)

Elements d'interès

El Dijous Sant es du a terme la celebració de l'eucaristia i fan la primera actuació els armats, que entren per la porta del temple amb les cornetes i els tambors. A continuació s'inicia la processó interior del trasllat del Santíssim, que darrere els armats, amb pas lent, és portat sota pal·li, mentre els cantors entonen el Pange lingua fent la volta per les naus laterals fins al monument. Acabada la missa, el sacerdot procedeix a despullar els altars deixant tombats els candelers, la creu, treient els mantells...

Al vespre, després de sopar, a les deu de la nit, es fa una processó pels carrers més antics de la població.

El Divendres Sant a primera hora del matí les trompetes dels armats toquen diana pels principals carrers. A dos quarts de deu són els escolanets que, acompanyats d'altres xiquets, passen pels carrers amb els carraus per anunciar els tocs previs a l'inici del Via Crucis. A les deu s'inicia la procesó al calvari amb els armats al capdavant, en pas lent. El segueix la Samaritana i a continuació el penitent. Més enrera la imatge del Sant Crist, portada per joves vestits de vesta. A cada estació el mossèn fa una prèdica i a les estacins tercera, setena i novena el penitent figura que cau estès al terra.

En arribar al Calvari la Samaritana mostra el seu penediment i es treu les joies i agafa uns rosaris. Es posa una mantellina negra i es situa darrera de la Mare de Déu dels Dolors. Després d'una darrera al·loció del mossèn a tot el poble, els fidels retornen cap al poble resant el rosari.

A migdia és tradicional jugar a bitlles a la plaça. Aquest joc, curiosament, sols es practica aquest dia de l'any i ha estt una tradició que mai ha deixat de practicar-se.

El dissabte Sant, a mitjanit, es fa el foc nou. De la flama d'aquest foc nou s'encèn el cici Pasqual. Ja el Diumenge de Pasqua, a primera hora del matí, la banda dels armats toca la diana florejada en diferents indrets del poble per despertar als veïns tot anunciant la Resurrecció del Senyor.

Al migdia es fa la processó de l'Encontre de Jesús ressuscitat amb la seva mare, Maria, a la plaça. Surt de l'esglesia en silenci i els armats amb pas lent baixen pel carrer Major, seguits per la imatge del Sagrat Cor damunt la peanya. A continuació el mossèn i els cantors. Per un carrer lateral fa acte de presència la Verge, amb un vel al cap, que porten damunt la peanya les noies joves. Quan són a tocar es paren i fan una reverència i una d'elles estira el vel que porta al cap la imatge de la Verge. Tot seguit les campanes comencen a repicar. Es retorna a l'església on se celebra la missa Pasqual i, en sortir, nens i joves van a cercar les mones a casa dels seus padrins.

Organitzadors: Parròquia

Web: http://www.palma.altanet.org/ajuntament/festes.php

Municipi: Palma d'Ebre, la

Comarca: RIBERA D'EBRE

Paraules clau
Cercador
  Cerca avançada
Destaquem
Continguts relacionats

Avís legal | Accessibilitat | Sobre gencat | © Generalitat de Catalunya